9.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăEconomieSaint-Gobain: Cultura inovației în România și în lume

Saint-Gobain: Cultura inovației în România și în lume

Cu o vastă experienţă şi capacitate de inovare, Saint-Gobain, lider mondial în domeniul habitatului şi al materialelor de construcţii, creează, produce şi distribuie materiale şi soluţii care contribuie la îmbunătățirea confortului oamenilor în viaţa de zi cu zi. 

RL: Saint-Gobain este lider mondial în domeniul habitatului durabil şi al materialelor de construcţii. Ce a determinat, în decursul timpului, această poziţionare a Grupului? Care sunt temele-cheie cărora Grupul doreşte să le găsească cele mai bune rezolvări?

Ovidiu Păscuțiu: Poziția de lider a Grupului Saint–Gobain în domeniul habitatului durabil și al materialelor de construcții este determinată de fac-tori-cheie, precum: prezența la nivel mondial, un portofoliu unic de activități în piețe puternice, expertiză tehnologică de neegalat în domeniile noastre de activitate, dar și o cultură puternică a inovației. În timp, aceste atuuri ne-au ajutat să devenim un punct de referință în proiectarea și furnizarea de soluții inovatoare de înaltă performanță pentru îmbunătățirea confortului oamenilor în viaţa de zi cu zi. 

În centrul strategiei Saint–Gobain se situează obiectivul de a concepe și de a furniza soluții inovatoare pentru îmbunătăţirea calităţii spaţiilor de locuit şi pentru reducerea impactului clădirilor asupra mediului înconjurător, contribuind astfel la bunăstarea şi la viitorul fiecăruia dintre noi.

În acest sens, Saint-Gobain a lansat un nou concept în proiectarea clădirilor: MultiConfort. Acesta pune accent pe cinci aspecte-cheie ale confortului (estetica, confortul termic, acustic, vizual şi calitatea aerului), vizând în același timp minimizarea impactului asupra mediului. Este vorba despre mult mai mult decât izolarea optimă a unei clădiri – acest concept se adresează în primul rând bunăstării oamenilor. Acesta este implementat în prezent de către echipele Saint-Gobain în multe țări din lume, inclusiv în România.

De când este prezent Saint-Gobain în România şi cum puteţi caracteriza această prezenţă? Oferiţi-ne câteva detalii privind stadiul actual: capacităţi de producţie, personal etc.

Saint-Gobain este prezent pe piața românească de peste 20 de ani. În prezent, în România, Saint-Gobain deţine opt activităţi (Abrasives, Brodrene Dahl, Glass, Pietta Glass Working, Isover, PAM, Rigips şi Weber), cu peste 1.500 de angajaţi, şi operează 13 unităţi de producţie în nouă situri industriale situate în Băicoi, Brăneşti, Călăraşi, Ploieşti, Satu-Mare, Tulcea, Turda, Suceava şi Vălenii de Munte. 

Saint-Gobain este un partener-cheie al Consiliului pentru Clădiri Verzi la nivel global, regional şi local, iar legat de aceasta, în România, Saint-Gobain a furnizat materiale pentru construcţia unora dintre cele mai moderne şi inovatoare clădiri cu certificate verzi. Vă rugăm să ne daţi câteva exemple în acest sens şi care au fost soluţiile implementate de Saint-Gobain în aceste cazuri.

Saint-Gobain oferă materiale și soluții de înaltă performanță pentru construcții rezidențiale și renovări, fiind foarte activ, în același timp, și pe piețele industriale – auto, aeronautică, sănătate, apărare și securitate.

În România, Saint–Gobain a furnizat materiale pentru construirea unora dintre cele mai moderne și inovatoare clădiri verzi. De exemplu, produsele Saint–Gobain au fost utilizate în construcția Euro Tower, prima clădire energetică de clasa A din București. Un alt exemplu este complexul de birouri Floreasca Park, cu certificate verzi, construit cu plăci din gips-carton Rigips®, vată minerală și bazaltică, sticlă cu control solar și sticlă laminată furnizată de Saint–Gobain Glass.

Un alt exemplu este Green Court din București, o clădire de birouri încadrată în clasa A şi certificată LEED Gold, datorită soluţiilor ecologice implementate, care includ utilizarea a 4000 m2 de vitraje COOL-LITE Xtreme. Rezultatul a fost crearea unei faţade din sticlă cu transfer redus de căldură, dar cu o capacitate sporită de captare a aerului proaspăt ce contribuie la crearea unui mediu de lucru sănătos, iluminând natural peste 85% din spaţiul de lucru. 

Un alt proiect de referinţă este The Office din Cluj–Napoca. Pentru construcţia sa, Saint-Gobain Glass a furnizat 4000 m2 de vitraje COOL-LITE ST 150 şi COOL–LITE STB 120. Rezistenţa de durată şi flexibilitatea prelucrării, chiar şi după aşezarea straturilor, califică SGG COOL-LITE drept sticla ideală pentru toate tipurile de construcţii, oferind o economisire ridicată a energiei electrice şi confort termic.

În România oferiţi soluţii care asigură un mediu sănătos la interior şi care reduc consumul de energie. Vă rugăm să ne daţi câteva detalii privitor la aceste soluţii. Cum au fost ele primite pe piaţa românească?

Pentru un mediu sănătos, am lansat plăcile din gips–carton HABITO®, care apar-ţin unei noi generaţii de produse revoluţionare. Fie că vorbim despre sectorul rezidenţial, educaţional, clădiri din domeniul medical sau de birouri, acestea aduc multiple beneficii: pot susţine sarcini de până la 60 kg, permit o fixare uşoară, oferind totodată un nivel înalt de rezistenţă mecanică, dar şi o performanţă de izolare acustică superioară. Datorită densităţii cu 50% mai mare decât cea a plăcilor din gips-carton clasice tip A, plăcile Habito® aduc o înaltă performanţă de izolare acustică. Utilizând Habito®, izolarea acustică creşte cu 3 dB, disconfortul acustic reducându-se la jumătate.

Un alt produs revoluţionar este placa minerală fără plumb XRoc™, pentru protecţia împotriva radiaţiilor Röntgen, în clădirile şi încăperile în care se folosesc echipamente radiologice. Sistemul de plăci XRoc™ reprezintă alegerea ideală pentru protecţia împotriva radiaţiilor în spitale, clinici, cabinete dentare, cabinete veterinare şi orice alte clădiri în care este necesară protecţia împotriva radiaţiilor.

Un alt exemplu este Rigips Activ’Air®, o placă din gips-carton care reține compuşii nocivi din aer precum formaldehida, contribuind astfel la îmbunătățirea calității aerului acasă, la birou şi în clădirile unde ne petrecem timpul. Aceasta reduce cu până la 70% concentraţia de formaldehidă, substanţa nocivă prezentă în concentraţii ridicate în aerul interior, în condiţiile utilizării a 1 mp placă la 1 mc volum interior.

În ceea ce privește piața românească, cererea pentru astfel de produse este în creștere, determinată de o mai mare atenţie a autorităţilor şi a beneficiarilor acordată sănătății ocupanților și siguranței clădirilor.

Problema zgomotelor se manifestă din ce în ce mai acut şi face referinţă direct la confort, care este, la rândul său, una dintre temele centrale ale preocupărilor Saint-Gobain. Ce soluţii propuneţi în acest caz? Cum v-aţi implicat, de exemplu, pentru implementarea acestei soluţii în sistemul de învăţământ?

Saint-Gobain oferă o gamă largă de soluții de izolație acustică, termică și pentru rezistenţa la foc, care îndeplinesc toate cerințele tehnice ale diferitelor aplicații din clădirile rezidențiale și nerezidențiale. De exemplu, produsele din vată minerală de sticlă şi bazaltică Isover pot fi utilizate pentru toate tipurile de izolații termice și acustice supuse unor solicitări mecanice reduse, caracterizate printr-o conductivitate termică scăzută și un coeficient de absorbție acustică ridicat.În România, Saint-Gobain a reușit să construiască un mediu confortabil în școli, spitale, clădiri comerciale, clădiri rezidențiale și de birouri, datorită vatei minerale Isover, precum și datorită plăcilor din gips-carton Rigips®. Una dintre școlile în care au fost folosite soluțiile Saint–Gobain este -Liceul Francez din -Bucureşti „Anna de -Noailles“, unde s-au atins două obiective majore: rezistența la impact a pereților (datorită plăcilor Rigidur) și rezistența la foc a pereților despărțitori.

Cum estimaţi piaţa construcţiilor în prezent şi care este prognoza pentru viitorul apropiat?

Piața locală a materialelor de construcții a înregistrat în ultimul timp o tendință pozitivă, care estimăm că va continua în anii următori pe toate segmentele relevante pentru noi.

Apreciem că piaţa construcţiilor evoluează către dezvoltarea unor clădiri mai eficiente energetic şi către folosirea unor materiale de înaltă calitate. În cadrul Saint-Gobain, înţelegem importanţa construirii unor clădiri eficiente energetic şi sustenabile şi ne mândrim că suntem lider mondial în domeniul habitatului durabil şi al materialelor de construcţii.

La sfârşitul anului trecut aţi anunțat redeschiderea liniei de producție de vată minerală din fibră de sticlă la fabrica Isover din Ploiești, momentul estimat pentru reluarea producţiei fiind iulie 2018, după reconstrucția cuptorului și multe alte -îmbunătățiri -tehnologice. De -asemenea, se estima crearea a 50 de noi locuri de muncă. Care este situaţia în momentul de faţă, se vor realiza -aceste estimări?

Decizia și anunțul despre renovarea liniei de producție de la fabrica Isover din Ploieşti au fost transmise în luna decembrie a anului trecut. În acest moment, totul decurge conform planificării, modernizarea urmând să fie finalizată în iulie 2018. În prezent lucrăm şi la modernizarea liniei de vată minerală bazaltică la aceeași fabrică din Ploiești, planificată pentru a doua jumătate a anului 2019.

Saint-Gobain Isover estimează că va ajunge la un total de 170 de angajați în departamentele de Producție, Comercial, Logistică, Financiar și Resurse Umane. Odată cu renovarea liniilor de producție, 50 de noi locuri de muncă directe vor fi create pentru comunitatea din Ploiești, precum și multe alte locuri de muncă indirecte în servicii conexe.

Ce obiective v-aţi propus cu această nouă dezvoltare?

Principalul obiectiv al modernizării este extinderea gamei de produse disponibile pentru piața românească și regiunile vecine. Totodată, modernizarea liniei de producție de vată bazaltică, anunțată recent, va crește considerabil capacitatea de producție a fabricii, ajungând la 30.000 de tone pe an.

Ce mutaţii consideraţi că va produce noua capacitate de producţie pe piaţa din regiune?

Decizia de a moderniza linia de producție de vată bazaltică permite Grupului Saint-Gobain să-și extindă și să-și armonizeze gama de produse pentru regiunea Europei de Sud-Est. De asemenea, reprezintă o oportunitate pentru noi de a ne consolida poziția pe piața de materiale pentru izolaţii, odată cu cererea în creștere din România și din sud-estul Europei.

Ce vă propuneţi pentru viitor?

Strategia de dezvoltare a Grupului Saint-Gobain are la bază preocuparea constantă de a aduce pe piața românească produse și soluții inovatoare care permit obținerea unor performanțe deosebite. Viziunea noastră este să fim recunoscuți drept o companie inovatoare de top în domeniul construcţiilor.

Pe viitor, Saint-Gobain Glass, cu sediul în Călărași, cea mai mare fabrică de sticlă la nivel național, are în plan dezvoltarea pro-iectului Sekurit și lansarea de noi produse, precum şi eficientizarea proceselor de producţie din cadrul Pietta Glass Working, achiziţionată la sfârşitul anului 2016. De asemenea, avem în vedere extinderea liniei de producție de vată bazaltică la fabrica Isover din Ploieşti, planificată pentru a doua jumătate a anului 2019.

Nu în ultimul rând, planurile de viitor ale companiei se axează pe lansarea de noi produse și materiale -prietenoase cu mediul -înconjurător.    

 

“În România, Saint-Gobain a reușit să construiască un mediu confortabil în școli, spitale, clădiri comerciale, clădiri rezidențiale și de birouri, datorită vatei minerale Isover, precum și datorită plăcilor din gips-carton Rigips®. Una dintre școlile în care au fost folosite soluțiile Saint-Gobain este Liceul Francez din Bucureşti «Anna de Noailles», unde s-au atins două obiective majore: rezistența la impact a pereților – datorită plăcilor Rigidur – și rezistența la foc a pereților despărțitori.“

Ovidiu Păscuțiu, Director General Saint-Gobain Construction Products, Business Units Rigips și Isover

» În România, Saint-Gobain a furnizat materiale pentru construirea unora dintre cele mai moderne și inovatoare clădiri verzi: Euro Tower, Floreasca Park, Green Court din București și The Office din Cluj-Napoca.

Cele mai citite

Parchetul European a confiscat 18 proprietăţi din București şi a îngheţat 14 conturi ale unui afacerist italian

Într-o investigație privind o fraudă transfrontalieră complexă în domeniul TVA care implică carburanți importați pe piața italiană, condusă de Parchetul European din Bologna (Italia), au...

VIDEO. Dani Alves a ieșit din închisoare după mai bine de un an. Cine i-a plătit cauțiunea de un milion de euro

Fostul mare fotbalist brazilian Dani Alves, condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare pentru viol, a fost eliberat din penitenciar luni, după ce...

Antrenament pentru Jocurile Olimpice. David Popovici, victorii în Belgia

Înotătorul român David Popovici își continuă pregătirea pentru Jocurile Olimpice de la Paris, iar în weekend a obținut două victorii de moral la concursul...
Ultima oră
Pe aceeași temă