Românii vor de la Moş Crăciun sănătate, putere de muncă şi un job nou

Jumătate dintre angajații români cred că 2019 a fost mai obositor profesional, mai plin de provocări, efort și cu mai mult stres, comparativ cu precedentul.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 16.12.2019 - 14:24

La polul opus, doar 14% simt că a fost un an mai calm și mai liniștit, care le-a adus echilibrul necesar între viața personală și job. Alți 13% s-au bucurat de un an mai bun, care le-a adus mai multe satisfacții, în timp ce pentru doi din zece angajați 2019 a fost la fel ca anul precedent, fără schimbări semnificative, arată un sondaj BestJobs.

Un sfert dintre respondenți afirmă că și-ar fi dorit să schimbe angajatorul, iar doi din zece își propuseseră să obțină o majorare salarială. 14,3% nu au reușit să-și schimbe domeniul de activitate, iar 13% nu au avansat pe o poziție superioară, cum ar fi vrut.

Totuși, doi din 10 au reușit să avanseze pe o poziție superioară în aceeași companie sau alta. 13,7% au schimbat complet angajatorul și domeniul de activitate. Jumătate au rămas pe aceeași funcție ca anul trecut, la același angajator.

Salarial, 2019 nu a fost prea productiv, crede o bună parte dintre angajați. O treime afirmă că salariul lor a stagnat, pentru unul din zece a scăzut cu până la 25%. 17,2% spun că au primit o majorare salarială de până la 5%, iar 11,4% au una de cel mult 10%. 16,6% au beneficiat de un salariu mai mare cu până la 20%, iar unul din zece a obținut o majorare de peste 20%.

 

Generaţia Z influenţează sondajul

Se observă mentalitatea generaţiei Z. 47% dintre respondenți sunt mulțumiți de evoluția câștigului salarial, 10,3% foarte mulțumiți, fiindcă a reflectat corect performanța lor. 26% sunt nemulțumiți și consideră că meritau mai mult, iar 16,7% sunt foarte nemulțumiți.

Unul din patru angajați i-ar cere lui Moş Crăciun mai multă sănătate și putere de muncă. Aproape tot atâția și-ar dori un nou job, în alt domeniu. 14% i-ar cere Moșului mai mult timp liber și echilibru între viața profesională și cea personală, 11% avansare în carieră, 10% să devină antreprenori/freelanceri, 7,9% mai puțin stres la locul de muncă, iar aproape 6% un șef mai bun și o echipă mai unită.

Sărbătorile de Crăciun din acest an nu se anunță a fi mai bogate, fiindcă doar 16,6% dintre respondenți vor aloca mai mulți bani, în acest an, pentru cadourile de sărbători.

Comentarii