14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieRomânia va realiza asamblarea şi întreţinerea faimoaselor elicoptere americane Black Hawk

România va realiza asamblarea şi întreţinerea faimoaselor elicoptere americane Black Hawk

Companiile româneşti vor realiza lucrări de asamblare, echipare, customizare şi întreţinere a elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk.

Centrul de la Bucureşti va fi singurul autorizat de grupul Lockheed Martin pentru echiparea şi întreţinerea elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk în Europa Centrală.

Parteneriatul a fost semnat miercuri, la sediul Ministerului Economiei, în prezenţa ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă, a preşedintelui Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, Dorel Căprar, precum şi a reprezentanţilor Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.

“Acordul semnat astăzi reprezintă o confirmare a potenţialului industriei româneşti, care este capabilă să realizeze produse cu valoare adăugată ridicată. Aşteptăm să vedem care vor fi efectele economice concrete ale acestui acord şi cât de repede vor fi ele resimţite la nivelul industriei şi economiei româneşti. Ministerul Economiei va sprijini iniţiativele companiilor din subordine care pot duce la relansarea activităţii industriale. În acelaşi timp, acest acord este şi o confirmare a bunelor relaţii şi a parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii”, a afirmat ministrul Economiei.

La rândul său, Eric Schreiber, vicepreşedinte Sikorsky, a afirmat că abilitatea companiei “de a furniza cel mai capabil elicopter în lupta de suprafaţă (ASuW) şi anti-submarin (ASW) existent” ar putea oferi României, la cel mai competitiv preţ, acoperirea necesară importantei poziţii strategice pe care aceasta o deţine la Marea Neagră.

Directorul general al ROMAERO, Remus Vulpescu, a subliniat calităţile elicopterului Black Hawk, care poate îndeplini misiuni în toate anotimpurile, este foarte rapid şi poate transportă un număr mare de pasageri pe care îi protejează chiar şi împotriva loviturilor de tun de calibru până la 23 mm, şi a precizat că va fi întreprins tot ce este necesar a asigura succesul acestui proiect.

“Dotat cu armament, Black Hawk devine redutabil în comparaţie chiar cu aeronave specializate numai pentru luptă. În misiunile umanitare este greu de întrecut, iar ca vehicul aerian de pază a frontierelor este deosebit de valoros. ROMAERO va întreprinde tot ce este necesar a asigura succesul acestui proiect cu acoperire din Turcia până în Polonia. Experienţa noastră de aproape 100 ani în aeronautică civilă şi militară, resursa umană calificată, infrastructura educaţională şi capabilităţile de producţie disponibile, atât în Bucureşti, cât şi la partenerii noştri din teritoriu fac România atractivă pentru marii producători de tehnică militară din lume, aşa cum este Lockheed Martin Corporation. În plan sectorial, un grad ridicat de coeziune a industriei de apărare şi abordarea pozitivă din partea mediului politic pot aduce României oportunităţi însemnate de dezvoltare economică şi tehnologică, mai ales în contextul creşterii nivelului de angajament al ţării noastre în parteneriatele strategice cum este cel cu NATO”, a spus Vulpescu.

Elicopterul Sikorsky UH-60 Black Hawk este cel mai utilizat elicopter multi-misiune din lume, cu peste 4.500 unităţi în serviciu în cadrul forţelor armate ale SUA şi altor peste 20 de state.

Elicopterul va avea o perioadă de utilizare ce depăşeşte anul 2050. Cu peste 17 variante de echipare, elicopterul oferă capabilităţi de referinţă în operaţiuni ale forţelor speciale, diverse misiuni de luptă, misiuni de căutare si salvare, misiuni de transport şi suport logistic în zone de operaţiuni militare, dar şi în misiuni caracteristice serviciilor medicale de urgenţă, ori de luptă împotriva calamităţilor şi sprijin umanitar. Elicopterul poate fi echipat şi pentru uz oficial la cel mai înalt nivel.

Lockheed Martin este un grup american specializat în cercetarea, dezvoltarea, producţia şi integrarea tehnologiilor avansate din domeniul militar, constructor aerospaţial de prim rang şi cel mai mare furnizor de echipament aerospaţial şi tehnologic al Pentagonului. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 46 de miliarde de dolari în 2015, având 97.000 de angajaţi şi fiind prezentă în 75 de ţări din întreaga lume.

Dintre echipamentele produse de grupul Lockheed Martin, Forţele Armate Române exploatează deja cu succes avioanele de luptă F-16 şi avioanele militare de transport C-130 Hercules. Acestea, împreună cu elicopterul Black Hawk vor fi prezente, alături de alte vehicule şi echipamente militare de înaltă tehnologie, în cadrul expoziţiei internaţionale Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) 2018 care va avea loc în perioada 16-18 mai a.c. în incinta ROMAERO Bucureşti.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă