20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieRomânia și Republica Moldova, protocol pentru educație financiară

România și Republica Moldova, protocol pentru educație financiară

Obiectivele protocolului vizează, în principal, crearea unui cadru instituţional comun care să asigure îmbunătăţirea gradului de educaţie financiară a reprezentanţilor pieţelor financiare şi a consumatorilor de servicii financiare non-bancare din Republica Moldova. Astfel, se asigură şi o protecţie adecvată a drepturilor şi intereselor acestora din urmă.

“Vom împărtăşi experienţa noastră în materie de educaţie financiară şi partenerilor din Republica Moldova. Într-o piaţă financiară globală, este foarte important să avem consumatori bine informaţi şi educaţi. Numai aşa putem implementa cu succes strategiile de dezvoltare pentru pieţele financiare non-bancare”, a declarat preşedintele ASF, Leonardo Badea.

Potrivit unui comunicat al ASF remis AGERPRES, programele de educaţie financiară se vor desfăşura pe mai multe paliere: la nivelul sistemului de învăţământ (primar, gimnazial, liceal şi universitar) prin desfăşurarea unor programe şi proiecte adaptate fiecărui ciclu în parte, la nivel general prin realizarea unor materiale informative (DVD-uri, pliante, broşuri) care vor fi distribuite participanţilor la activităţile educaţionale, precum şi prin dezvoltarea unei platforme informatice care va conţine date despre evenimentele şi programele de educaţie financiară adresate populaţiei.

“Această iniţiativă are ca principal scop formarea unei culturi financiare a consumatorilor care să contribuie la o mai bună înţelegere a conceptelor şi a mecanismelor financiare. Educaţia timpurie este foarte importantă în acest domeniu, de aceea ne vom concentra activităţile asupra sistemului de învăţământ”, a precizat prim-vicepreşedintele ASF, Ovidiu Wlassopol.

Totodată, protocolul de colaborare presupune şi realizarea unui studiu cu privire la nivelul educaţiei financiare din Republica Moldova, precum şi punerea în aplicare a unor proiecte de îmbunătăţire a Strategiei Naţionale de Educaţie Financiară.

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/ 2012 aprobată prin Legea 113/ 2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. 

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă