13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieRomânia se va confrunta cu cea mai gravă contracție trimestrială

România se va confrunta cu cea mai gravă contracție trimestrială

Analiza Euler Hermes (EH) preconizează că economia va înregistra cea mai gravă contracție trimestrială de mai bine de 20 de ani, în trimestrul al doilea al anului 2020, spune o analiză EH.

Mai mult decât atât: va avea loc o scădere constantă a PIB, până în trimestru unu al anului viitor. Faptul că România e stat membru UE, existenţa unui sector industrial competitiv și mediul de afaceri relativ bine dezvoltat, ca şi relațiile internaționale destul de bune, au ajutat în ultimii ani economia României.

Astfel, chiar si cu o creștere negativă a PIB, de la +7,1%, în anul 2017, la +4,4%, în 2018, și +4,1%, în 2019, se prefigura faptul că economia supraîncălzită începea să se stabilizeze.

După apariția coronacrizei, în T1 2020, perspectiva s-a schimbat dramatic. Din martie, au apărut întreruperi ale lanțului de aprovizionare din industrie, în special în sectorul auto, scăderi ale cererii externe, carantină la exterior, prin închiderea frontierelor, și carantină la interior. Măsurile cele mai stricte au produs efecte de la finalul lui martie, până la începutul lunii mai.

Cu toate acestea, mulțumită cererii interne puternice din primele două luni ale anului, economia tot a avut un trend ascendent, dar moderat, în T1. Indicatorii de frecvență înaltă sugerează că producția s-a contractat brusc în martie și, mai departe, cu rate record în aprilie.

 

Friabilizare

“Deși măsurile de restricție au fost gradual mai permisive de la mijlocul lunii mai, ne așteptăm la o deblocare treptată a economiei, care va dura cel puțin până la sfârșitul anului 2020”, estimează Alina Oana Ţârlea, de la Euler Hermes.

Factorii de friabilizare? Instabilitatea guvernului, arieratele companiilor de stat, vulnerabilitățile sectorului bancar, datoriile ridicate ale sectorului privat, în special în valută, creșterea rapidă a deficitului de cont curent, în timp ce intrările nete din investiții străine directe scad, și sarcina datoriei externe ridicate.

EH estimează că PIB-ul anual va scădea cu -5,5%, iar în 2021 va creşte cu +4%. Nivelul PIB real din 2019 nu va fi atins înainte de anul 2022, cel mai devreme.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Administratora unui bloc din Sectorul 2, înjunghiată mortal de un vecin

O femeie de 56 de ani, administratora unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei, a fost înjunghiată mortal de un vecin, joi seară. Individul...
Ultima oră
Pe aceeași temă