FOTO: Facebook

România s-a împrumutat cu 3 miliarde de euro

Conform Agerpres ministrul Finanțelor Florin Cîțu a anunțat România s-a împrumutat, în aceste zile, cu 3 miliarde de euro de pe piaţa externă, prin două emisiuni de obligaţiuni cu scadenţe la 12 şi la 30 de ani.

Share

Vlad Chelu 0 comentarii

Actualizat: 28.01.2020 - 19:07

Conform ministrului pentru împrumutul cu scadența la 12 ani, România a obținut „cel mai ieftin cost din istorie”, economiile la buget realizate prin cele două emisiuni fiind de 22 de milioane de euro!

O ţară ca România, care are deficit bugetar, trebuie să se împrumute. Vreau să vorbesc despre emisiunile de obligaţiuni din 21 ianuarie. Da. Ne-am împrumutat de pe pieţele internaţionale şi azi pot să vorbesc despre acest împrumut de 3 miliarde de euro, la 12 şi la 30 de ani. Partea bună este că la 12 ani ne-am împrumutat la cel mai redus cost din istorie, la 2%, şi la 30 de ani ne-am împrumutat cu 1,65 procente mai ieftin decât ce s-a împrumutat guvernul anul trecut”, a spus Florin Cîțu.

Amintim că România a avut în 2019 deficit de 4,6% din PIB, mai mult decât se estimase. Conform ministrului deficitul a crescut cu 0,2% din PIB în parte din cauza plății sumei de 0,91 miliarde de lei către frații Micula și pentru că nu au fost încasați 1,3 miliarde de lei din dividende de la companiile de stat.

Comentarii