Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mihai Diac

Actualizat: 16.11.2018 - 16:11

România poate fi lovită de criza gazelor, dirijată din Rusia

Mihai Diac

Actualizat: 16.11.2018 - 16:11

Principalii directori din cadrul Romgaz au declarat, ieri, într-o conferință de presă organizată la București, că scenariul elaborat de Ministerul Energiei este plauzibil.

Planul de urgență publicat, acum câteva zile, de Ministerul Energiei, în vederea dezbaterii publice, include trei niveluri de criză şi cinci scenarii de risc. Acestea iau în calcul defecţiuni pe direcţiile de transport al combustibilului din import, defecţiuni tehnice în sistemul naţional de transport, dezechilibre în activitatea de înmagazinare a gazelor, condiţii meteo extreme, dar şi sistarea furnizării de gaze naturale din Federaţia Rusă către UE – care ar afecta, implicit, și România.

“Ce a luat în calcul Ministerul Energiei este o situație excepțională, care va fi gestionată de Comandamentul de iarnă”, a precizat, ieri, răspunzând la întrebarea ziarului „România liberă”, dr. ing. Vasile Ciolpan, directorul comercial al Romgaz.

Dacă se ajunge la o asemenea situație excepțională, unii dintre agenții economici din România ar putea fi opriți sau, dacă au posibilitatea tehnică, ar putea fi trecuți pe un combustibil alternativ, cum ar fi păcura, astfel încât statul român să asigure continuitate în alimentarea cu gaze a segmentului casnic, socotit prioritar, au explicat oficialii Romgaz. O măsură preventivă realizată de Romgaz este stocarea gazului în rezervoare subterane, ca o rezervă care poate fi folosită în caz de necesitate. Rezervoarele României, operate de compania Depogaz (pentru care Romgaz este asociat unic), au o capacitate totală de aproape trei miliarde de metri cubi de gaz și conțin, în acest moment, 2,2 miliarde de metri cubi, ne-a precizat directorul comercial Vasile Ciolpan.

Romgaz este o companie deținută, în proporție de 70 la sută, de statul român, prin Ministerul Energiei. Din necesarul total de gaze al României, Romgaz asigură circa 53 la sută, iar importurile de gaze din Federația Rusă asigură, în funcție de an, între 10 și 15 la sută.

 

Romgaz nu dă combustibil pe datorie

Pe de altă parte însă, responsabilii Romgaz au precizat, ieri, că nu sunt dispuși să susțină societățile de termoficare care funcționează în subordinea primăriilor din diferite orașe și care sunt, din cauza proastei administrări, în prag de faliment.

“Nu vom putea să vindem pe datorie către CET-uri, pentru că avem, alături de statul român, și acționari străini și pentru că ne supunem unor legi. Romgaz nu va deveni un sponsor al acestor CET-uri”, a avertizat Adrian Constantin Volintiru, directorul general al Romgaz.

În cazul Capitalei, agentul termic este produs de ELCEN în centralele electrice de termoficare (CET) Bucureşti Vest, Sud, Progresu şi Grozăveşti, iar apa caldă și căldura sunt distribuite de RADET. Atât ELCEN, cât și RADET sunt, în acest moment, în insolvență.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine