România poate fi lovită de criza gazelor, dirijată din Rusia

Conducerea companiei Romgaz, cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale din România, a confirmat, ieri, scenariul de risc elaborat de Ministerul Energiei, conform că-ruia Rusia ar putea stopa livrările de gaz către România.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 16.11.2018 - 16:11

Principalii directori din cadrul Romgaz au declarat, ieri, într-o conferință de presă organizată la București, că scenariul elaborat de Ministerul Energiei este plauzibil.

Planul de urgență publicat, acum câteva zile, de Ministerul Energiei, în vederea dezbaterii publice, include trei niveluri de criză şi cinci scenarii de risc. Acestea iau în calcul defecţiuni pe direcţiile de transport al combustibilului din import, defecţiuni tehnice în sistemul naţional de transport, dezechilibre în activitatea de înmagazinare a gazelor, condiţii meteo extreme, dar şi sistarea furnizării de gaze naturale din Federaţia Rusă către UE – care ar afecta, implicit, și România.

“Ce a luat în calcul Ministerul Energiei este o situație excepțională, care va fi gestionată de Comandamentul de iarnă”, a precizat, ieri, răspunzând la întrebarea ziarului „România liberă”, dr. ing. Vasile Ciolpan, directorul comercial al Romgaz.

Dacă se ajunge la o asemenea situație excepțională, unii dintre agenții economici din România ar putea fi opriți sau, dacă au posibilitatea tehnică, ar putea fi trecuți pe un combustibil alternativ, cum ar fi păcura, astfel încât statul român să asigure continuitate în alimentarea cu gaze a segmentului casnic, socotit prioritar, au explicat oficialii Romgaz. O măsură preventivă realizată de Romgaz este stocarea gazului în rezervoare subterane, ca o rezervă care poate fi folosită în caz de necesitate. Rezervoarele României, operate de compania Depogaz (pentru care Romgaz este asociat unic), au o capacitate totală de aproape trei miliarde de metri cubi de gaz și conțin, în acest moment, 2,2 miliarde de metri cubi, ne-a precizat directorul comercial Vasile Ciolpan.

Romgaz este o companie deținută, în proporție de 70 la sută, de statul român, prin Ministerul Energiei. Din necesarul total de gaze al României, Romgaz asigură circa 53 la sută, iar importurile de gaze din Federația Rusă asigură, în funcție de an, între 10 și 15 la sută.

 

Romgaz nu dă combustibil pe datorie

Pe de altă parte însă, responsabilii Romgaz au precizat, ieri, că nu sunt dispuși să susțină societățile de termoficare care funcționează în subordinea primăriilor din diferite orașe și care sunt, din cauza proastei administrări, în prag de faliment.

“Nu vom putea să vindem pe datorie către CET-uri, pentru că avem, alături de statul român, și acționari străini și pentru că ne supunem unor legi. Romgaz nu va deveni un sponsor al acestor CET-uri”, a avertizat Adrian Constantin Volintiru, directorul general al Romgaz.

În cazul Capitalei, agentul termic este produs de ELCEN în centralele electrice de termoficare (CET) Bucureşti Vest, Sud, Progresu şi Grozăveşti, iar apa caldă și căldura sunt distribuite de RADET. Atât ELCEN, cât și RADET sunt, în acest moment, în insolvență.

Comentarii