20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieRomânia pe locul 6 în topul destinațiilor de investiţii în centre de...

România pe locul 6 în topul destinațiilor de investiţii în centre de date

Numărul de centre de date se înmulţeşte pentru a se adapta la cererea crescândă de stocare a datelor. Necesitatea de a avea construcţii locale de dimensiuni mai mici pentru a respecta legile privind datele şi confidenţialitatea este preconizată să genereze o creştere a activităţii investiţionale în întreaga Europă.

“România a înregistrat o dezvoltare accelerată din perspectiva industriei IT & C, susţinută de intrarea pe piaţă a unor companii renumite (Amazon, Fitbit) şi de extinderea jucătorilor mari existenţi (Microsoft, HP). Din acest punct de vedere, creşterea investiţiilor în centrele de date va fi doar o chestiune de timp şi se vor îndrepta probabil spre Bucureşti şi hub-uri de IT precum Cluj, Timişoara şi Iaşi”, apreciază Codrin Matei, Managing Partner, Head of Capital Markets la Crosspoint.

Companiile chiriaşe de centre de date încheie contracte de închiriere pe o perioadă de cel puţin 10 ani şi există un număr din ce în ce mai mare de oferte de vânzare şi leaseback. Astfel, sectorul oferă investitorilor o propunere tentantă, iar centrele de date au devenit o categorie de produse de investiţii acceptate de investitori instituţionali precum AXA şi CBRE Global Investors, iar disponibilitatea capitalului pe piaţă a redus semnificativ randamentele în ultimii doi ani la 5-7%.

Majoritatea centrelor de date din lume se află în prezent în SUA, dar şi în Marea Britanie, Germania, Franţa şi Olanda. Cu toate acestea, această distribuţie geografică s-ar putea schimba în curând, se arată în studiul Savills. Centrele de date nu mai trebuie să fie amplasate aproape de clienţii lor, dar pot fi localizate în ţări în care energia curată este abundentă şi ieftină, atâta timp cât conectivitatea este sigură şi rapidă. Datele, la urma urmei, sunt cele mai mobile produse de pe pământ, iar companiile de servicii de date pot alege unde să-şi plaseze operaţiunile, pentru a-şi reduce costurile de operare.

Având în vedere faptul că centrele de date necesită energie şi apă, pentru a menţine serverele reci (3-4% din energia globală este folosită de centrele de date), există o mare îngrijorare în ceea ce priveşte amprenta lor de carbon, similară industriei aeronautice. Prin urmare, există preocuparea de a utiliza tehnologii ecologice în centrele de date de mari dimensiuni, construite în principal de companii gigant, furnizoare de servicii de internet si tehnologii tip cloud precum Google, Facebook, Apple, Amazon şi Rackspace.

În consecinţă, a apărut o nouă clasă de active la începutul secolului 21 şi o nouă piaţă de investiţii, cu randamente atractive (între 5% şi 7% în Europa, rentabilitatea medie în 2017 a fost de 28,43%) în comparaţie cu alte tipuri de active. Această piaţă necesită un grad ridicat de specializare, care explică grupul limitat de investitori, dar din perspectiva chiriaşului, sectorul înfloreşte iar cererea de stocare a datelor este preconizată să înregistreze o creştere dramatică în următorii cinci ani.

În 2017, s-au investit 450 milioane euro în centrele de date din Europa, Marea Britanie reprezentând 41% din toate tranzacţiile derulate între 2007 şi 2017, conform Savills, însă activitatea investiţională începe să se intensifice şi în Europa continentală, pe măsură ce investitorii devin mai familiarizaţi cu sectorul.

Datorită popularităţii din ce în ce mai mări a infrastructurilor bazate pe cloud, nevoia de centre hyperscale, de peste 50.000 mp, de stocare a datelor din Europa a crescut exponenţial în ultimii cinci ani, iar Cisco estimează că traficul de date din centrele cu arhitecturi tip hyperscale va creşte de cinci ori în următorii cinci ani.

Studiul arată că centrele noi de date se concentrează din ce în ce mai mult în zonele suburbane sau rurale din ţările care oferă cele mai bune oportunităţi în ceea ce priveşte mediul natural, securitatea, energia şi conectivitatea, ţările nordice fiind destinaţiile preferate pentru construcţii de mari dimensiuni. Dar există în continuare nevoia de centre mici şi mijlocii, locale, pentru a atenua orice latenţă potenţială şi de asemenea, pentru a evita problemele juridice legate de suveranitatea datelor. Acest lucru înseamnă că ţări precum Marea Britanie, Germania, Franţa şi Olanda vor continua să înregistreze o cerere crescânda de stocare a datelor şi corespunzător, a activităţii investiţionale.

Indicele de investiţii în centrele de date al Savills (Data Centre Investment Index) supune analizei 20 de ţări prin prisma a 12 indicatori esenţiali pentru dezvoltarea centrelor de date. Indicatorii au fost clasificaţi şi calculaţi în Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia şi Ungaria.

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă