13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieRomânia importă gaze din toate părțile

România importă gaze din toate părțile

Este o situație unică în peisajul energetic, pentru că niciodată țara noastră nu a importat din toate țările cu care are legată rețeaua de gaze. De asemenea, importurile în cantități mari din prezent (peste 50.000 MWh, la un consum de puțin peste 200.000 MWh) nu sunt specifice sezonului cald.

Situația este atât de serioasă încât, în ultimele trei luni, s-au făcut și extracții din depozite, nu mult, 5-10.000 MW, dar fără precedent în istorie. Toate acestea converg către faptul că România nu mai produce suficiente gaze pentru a-și acoperi consumul intern, astfel încât trebuie să importe, ocazional să extragă din depozite, chiar dacă la prețuri mai mari decât ceea ce înseamnă producția curentă. Astfel, dacă pe piața liberă tranzacțiile de peste zi (care nu prea se finalizează, din lipsă de oferte ori incongruență între prețul cerut de ofertant și cel al cumpărătorului), cotează MWh la circa 100 de lei, importurile costă 110 lei iar gazul din depozite tot cam 110 lei, având în vedere că înglobează și taxa de depozit de 18 lei. Și cu toate astea, se importă și se face extracție, pentru că alte gaze din producția curentă nu mai sunt, în acest an, după cum spun surse din piață.

Practic, dacă un client vrea să cumpere acum gaze de producție locală pentru lunile care au mai rămas până la sfârșitul anului, nu are de unde. Nu are decât varianta importului. Beneficiază acum de gaze doar clienții care au contractat anterior, prin contracte bilaterale pe termen lung. Penuria de gaze din piață explică și prețurile care au urcat la cer și care vor aduce, mai mult ca sigur, și facturi mai mari pentru populație, pentru că distribuitorii atât așteaptă: să se ducă la ANRE și să le ceară aprobarea unor tarife mai mari pentru gospodării pentru că prețul de piață al gazului a crescut enorm. Reamintim, cu această ocazie, că, doar în 2018, au fost trei scumpiri ale gazului, care au majorat, în medie factura românilor cu 15%.

Dumitru Chisăliță – expert în această piață, fost director al Romgaz, fost director Transgaz – indică motive ale situației de criză din piața gazelor. „Prețul gazelor naturale pe piața românească a început să crească la începutul verii, într-un mod aparent inexplicabil, dacă ne raportăm la perioadele anterioare. Totuși există o posibilă explicație a acestei creșteri. Aceasta se bazează pe legile pieței libere, piață în opinia mea, influențată în acest ani de o atitudine licit speculativă pe piață a unor firme, care a determinat ca cererea să fie mai mare decât oferta în această perioadă și astfel să se creeze o tendință de creștere a prețului gazelor“, precizează expertul. Explicațiile acestuia se opresc aici și sunt prezentate unele potențiale efecte: o majorare de până la 3% a facturii pentru casnici, până de Revelion, care dacă se adeverește, ar fi a patra scumpire din acest an. ANRE va decide pe acest subiect după ce verifică prețurile de achiziție ale furnizorilor.

În plus, Petrom a scăzut producția. În primele șase luni ale anului, aceasta a scăzut cu 7%, față de anul trecut, potrivit raportului semestrial al companiei. Previziunea pentru tot 2018 arată un – 4% la producție. Înseamnă alte 200 de milioane de metri cubi lipsă din piața locală. Producția Romgaz a rămas aproape la fel.

 

Vin alte scumpiri

Prețurile mari cu care se tranzacționează în prezent gazul și energia electrică vor produce, cu siguranță, efecte și pentru populație. Chiar dacă ANRE nu va îndrăzni să aprobe scumpiri acum, în prag de iarnă, nimic nu va împiedica acest lucru la primăvară, ba chiar poate și mai devreme, de Revelion. Autoritatea este nevoită să recunoască costurile suplimentare de achiziție a gazului ale furnizorilor de pe piața reglementată (E.ON, ENGIE și alții mai mici). Dumitru Chisăliță vorbea despre o posibilă scumpire a gazelor cu 3%, chiar de la 1 octombrie, care nu se va întâmpla totuși. Aceasta nu înseamnă decât că majorările se vor mai amâna. Reamintim că, anul acesta, au fost deja trei scumpiri ale gazului pentru populație.

Cele mai citite

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...
Ultima oră
Pe aceeași temă