Foto: Mihai Diac

România este în pericol să încalce normele europene privind gestionarea deșeurilor

România este în pericol să încalce normele europene privind gestionarea deșeurilor, întrucât nu mai face progrese în colectarea selectivă de la populație.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 09.09.2020 - 17:19

România este în pericol să încalce normele Uniunii Europene privind gestionarea deșeurilor, întrucât nu mai face progrese în colectarea selectivă de la populație, avertizează o scrisoare deschisă trimisă premierului Ludovic Orban și ministrului Mediului Costel Alexe.

Documentul este expediat de Asociația OIREP Ambalaje.

"Nu doar ca nu va fi înregistrată o performanță a sistemului de gestionare a deșeurilor, ci sunt create și premisele pentru încălcarea principiilor și prevederilor legislației europene si naționale din domeniul gestionarii deșeurilor de ambalaje", semnalează scrisoarea deschisă.

Documentul legal care complică situația din România este Ordinul nr. 1555/2020 pentru modificarea și completarea Procedurii de autorizare, avizare anuală și de retragere a dreptului de operare a organizațiilor care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului, aprobată prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Mediului, nr. 1.362 / 2018.

Conform principiilor enunțate în Directiva (UE) 2018/851 a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2008/98/CE privind deșeurile, în cadrul schemelor de răspundere extinsă a producătorilor, „Cerințele generale minime ar trebui să diminueze costurile și să stimuleze performanța, precum și să asigure condiții de concurență echitabile, inclusiv pentru întreprinderile mici și mijlocii și pentru întreprinderile din domeniul comerțului electronic, și să evite obstacolele în calea bunei funcționări a pieței interne”.

"Prin punerea în aplicare a prevederilor Ordinului nr. 1555/2020, principiile enunțate mai sus sunt încălcate în mod flagrant, sistemul de gestionare a deșeurilor aflându-se în fața unui iminent blocaj", semnalează scrisoarea deschisă.

Comentarii