10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomieRomânia conlucrează cu Franţa la redresarea sectorului auto

România conlucrează cu Franţa la redresarea sectorului auto

“România și Franța au interese comune în ceea ce privește reglementarea comerțului internațional, în contextul în care industria auto este expusă la conflictele comerciale care au afectat recent piața oțelului și a aluminiului”, a declarat joi, la Paris, Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Împreună cu o delegaţie de oficiali români, Ştefan Radu Oprea a participat la Forumul economic Franța-România, organizat de Ministerul francez al Economiei și Finanțelor.

La fel ca restul industriei auto din Europa, şi Uzina Dacia de la Piteşti, aparţinând gigantului francez Renault, a fost afectată negativ de taxele vamale impuse de Statele Unite importurilor de aluminu şi oţel.

În intervenţia sa, Ştefan-Radu Oprea a trecut în revistă prioritățile României la preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene (respectiv accelerarea procedurilor pentru implementarea acordurilor comerciale, care acum sunt în proces de negociere şi de ratificare),dar şi reforma Organizației Mondiale a Comerțului.

Ministrul francez al Economiei și Finanțelor Bruno Le Maire a evaluat pozitiv colaborarea dintre cele două ţări în pregătirea mandatului de la Președinția Consiliului, din ianuarie. De asemenea, minstrul şi-a mai afirmat sprijinul ferm vizând includerea României în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, care include ţările democratice cele mai avansate economic din lume. Accederea în această organizaţie creşte substanţial – chiar dacă informal – ratingul mediului de afaceri dintr-o ţară.

Totodată Ștefan-Radu Oprea a încercat să-şi convingă interlocutorii de necesitatea includerii start-up-urilor inovative în lista sectoarelor care trebuie sprijnite financiar în următorul ciclu de buget al UE (2021 – 2017). Europa, a argumentat ministrul, se confruntă cu o rămânere în urmă în industria digitală, întrucât, după start(-up-)ul în Europa, tot mai multe companii inovative preferă SUA ca sursă de finanțare.

 

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă