8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieRomânia, al doilea investitor în Republica Moldova

România, al doilea investitor în Republica Moldova

În pregătirea ședinței comune a guvernelor României şi Republicii Moldova din 22 noiembrie 2018 de la București, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, s-a întâlnit la Chișinău cu Pavel Filip, prim-ministrul ţării vecine.

Cei doi s-au pus de acord asupra agendei ședinței comune, care va include proiecte din domenii de importanţă vitală, precum transporturile, infrastructura, cooperarea vamală şi comerțul.

În aceeaşi zi, ministrul Ștefan-Radu Oprea a co-prezidat împreună cu ministrul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova, Chiril Gaburici, şedinţa Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică, unde s-au atins atât subiectele sensibile ale ale securităţii energetice sau ale agendei europene a Republicii Moldova, cât şi unele mai pragmatice vizând investițiile și comerțul.

Din punctul de vedere al valorii capitalului, România a devenit în ultimii ani al doilea investitor din Republica Moldova, dar ţinteşte pe termen scurt locul întâi. În plus, ţara de dincolo de Prut reprezintă a treia piață extra-comunitară pentru produsele noastre, după Turcia și SUA.

”Dorim să arătăm încă o dată prioritățile pe care România le are în dezvoltarea Parteneriatului Estic, susținând parcursul european al Republicii Moldova. Faptul că România este primul dintre statele cu care Republica Moldova are schimburi comerciale spune totul despre dimensiunea relațiilor reciproce. Ținta pentru valoarea schimburilor comerciale din acest an este de 2 miliarde de dolari”, a declarat Ștefan Radu Oprea.

Cele două părți au decis că ședințele Comisiei interguvernamentale să se desfăşoare de două ori pe an, următoarea sesiune fiind programată la București în iunie 2019, în intervalul în care România va asigura Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă