Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

România, cea mai mare inflație din UE în iunie

România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte rata anuală a inflaţiei în iunie 2018, înregistrând o creştere de 4,7% a Indicelui Armonizat al Preţurilor de Consum (IAPC), arată datele comunicate miercuri de Eurostat.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 18.07.2018 - 15:09

Biroul de statistică al Comisiei Europene - Eurostat - ia în calcul IAPC, astfel că în raportarea citată apare o inflaţie de 4,7% în aprilie 2018 în România, în loc de 5,4% cât fusese Indicele Preţurilor de Consum (IPC).

Cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în România (4,7%), Estonia (3,9%) şi Ungaria (3,2%), iar la polul opus, se află Danemarca, cu o inflaţie anuală în luna iunie de 1,1%, Grecia (1%) şi Irlanda (0,7%).

În luna iunie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 2,0%, comparativ cu 1,9%, cât înregistra în mai 2018, iar în aceaşi perioadă a anului precedent, rata inflaţiei a fost de 1,3%.

Inflaţia anuală a Uniunii Europene a fost de 2,0% în iunie 2018, stabilă comparativ cu luna mai 2018, iar cu un an mai devreme, inflaţia UE a fost de 1,5%.

În perioada analizată, cea mai mare contribuţie la rata anuală a inflaţiei din zona euro a survenit din punct de vedere energetic (+0,76 puncte procentuale, pp), urmată de servicii (+0,57 pp), produse alimentare, alcool şi tutun (+0,53 pp) bunuri (+0,10 pp).

Comentarii

loading...