13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieRomaero ar putea intra pe profit după zece ani de pierderi

Romaero ar putea intra pe profit după zece ani de pierderi

Romaero Bucureşti, companie de stat specializată în producţie, servicii şi cercetare-dezvoltare în domeniul aeronauticii pentru aeronave civile şi militare de pasageri sau cargo, ar putea absorbi între 350 milioane euro şi 1,5 miliarde euro în următorii 5-10 ani, în baza parteneriatelor încheiate cu furnizorii de tehnică militară, reprezentând 8-10% în media anuală din alocările bugetare pentru înzestrare către Ministerul Apărării Naţionale, arată convocatorul Adunării Generale a Acţionarilor din 30 aprilie.

”Romaero poate furniza tehnică miltară şi serviciile-suport (garanţie, mentenanţă, modernizări etc.) pe întreaga durată de viaţă a echipamentelor în cadrul unor programe de înzestrare ale Ministerului Apărării deja aprobate de Parlament. De asemenea, Romaero oferă în premieră posibilitatea de a fabrica în România majoritatea echipamentelor pentru unele programe necesare forţelor armate ale României şi unor state aliate din regiune, pentru care în ultimii peste zece ani nu au existat soluţie în ţara noastră: elicoptere militare multi-rol, vehicule 4×4, drone tactice şi strategice”, a declarat directorul general al companiei, Remus Vulpescu, pentru News.ro.

El precizează că în programele din ambele categorii, Romaero asigură reducerea cu 60-80% a cheltuielilor cu importurile, ceea ce, prin păstrarea în ţară a majorităţii banilor cheltuiţi de armată, ar fi un ajutor important în regenerarea veniturilor bugetare din care sunt finanţate cheltuielile de apărare.

”În contextul asigurării efective a veniturilor bugetare în cotă de peste 2% din PIB pentru apărare începând din 2017, Romaero – una dintre principalele întreprinderi publice din industria de apărare – şi-a propus să absoarbă fonduri de valoare mai ridicată decât în anii anteriori atât prin contracte/comenzi directe plasate de entităţi din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, cât şi în cadrul programelor de cooperare industrială şi compensatorii subsecvente unor achiziţii de tehnică militară efectuate de statul român”, arată convocatorul Adunării Generale a Acţionarilor din 30 aprilie.

Romaero a estimat o pierdere de 25,94 milioane lei în 2018, o ameliorare cu 42% faţă de rezultatul bugetat pentru anul precedent. Totodată, având în vedere că pierderea înregistrată în 2017 a fost redusă la 28,31 milioane lei faţă de cea prevăzută prin buget, estimările pentru 2018 reprezintă o reducere a pierderilor cu 8% faţă de rezultatul negativ raportat anul trecut şi pierderi mai mici cu 57% faţă de rezultatul înregistrat în 2016, potrivit documentelor ce urmează a fi aprobate de acţionari.

De asemenea, societatea de stat estimează că ar putea ajunge pe profit anul viitor, cu un profit brut de 884.000 lei, urmând ca în 2020 să atingă un rezultat brut de circa 8 milioane lei.

Romaero şi-a bugetat totodată investiţii de 27,39 milioane lei în acest an, de aproape nouă ori mai mari faţă de investiţiile realizate anul trecut, de 3,16 milioane lei. Estimările pentru 2019 se ridică la 13,77 milioane lei, iar investiţiile planificate pentru 2020 sunt în sumă de 22,95 milioane lei.

”Planul de investiţii avut în vedere la construcţia BVC 2018 este axat pe modernizarea activelor critice de producţie, finalizarea infrastructurii informatice şi demararea înfiinţării propriei infrastructuri energetice”, a precizat Vulpescu.

Veniturile totale bugetate pentru acest an se ridică la 116,29 milioane lei, cu peste 65% mai mari faţă de cele realizate anul trecut, de 70,41 milioane lei. Pentru anul viitor, Romaero şi-a planificat venituri totale de 148,29 milioane lei şi de 169,29 milioane lei.

Plăţile restante estimate pentru finalul acestui an sunt de 25,84 milioane lei, în scădere cu peste 90% faţă de arieratele acumulate în perioada 2008-2017.

După concedierile colective care până în 2016 au redus personalul Romaero la aproape 700 salariaţi, compania are în prezent circa 800 angajaţi şi vrea să continue regenerarea forţei de muncă crescând numărul de angajaţi la peste 900 în 2018, peste 1.100 în 2019 şi peste 1.200 în anul 2020.

Compania îşi propune pentru acest an venituri din producţia vândută de 89,4 milioane lei, în creştere cu 76,5% faţă de nivelul planificat pentru anul 2017.

“Am estimat foarte prudent veniturile, numai pe baza certitudinilor existente în decembrie 2017. Între timp, am mai avansat cu dezvoltarea afacerilor şi putem obţine în 2018 un rezultat mai bun decât cel bugetat, astfel cum am făcut şi în 2017. Este important şi ca administratorul pachetului de acţiuni aparţinând statului să renunţe la timiditatea din trecut şi să încurajeze performanţa prin mijloacele prevăzute de lege”, a adăugat Vulpescu.

Romaero, companie controlată de Ministerul Economiei, are în prezent circa 800 de salariaţi şi o valoare de piaţă de 196,4 milioane lei, cu valoarea activelor de peste 800 milioane lei şi datorii de peste 300 milioane lei acumulate în ultimii zece ani.

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă