7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăEconomieREPORTAJ: Monaco, paradis fiscal și oază de relaxare pentru bogați

REPORTAJ: Monaco, paradis fiscal și oază de relaxare pentru bogați

Cu salariu mediu din România nu se poate trăi la Monaco mai mult de 5 zile. Traiul de acolo este cu 251% mai mare decât în Capitală.

Monaco, orașul-stat, situat pe Riviera Franceză din Europa de Vest, cu ieșire la Marea Mediterană, este considerat un paradis fiscal. Absența unui impozit pe venitul personal în principat a atras un număr considerabil de bogați „refugiați fiscali” din țările europene, deși are o suprafață de doar 2,02 km² și o populație de aproximativ 37800 de locuitori, fiind a doua cea mai mică și cea mai dens populată țară din lume.

Cei care profită de beneficiile acordate bogaților obțin majoritatea veniturilor din activitatea din afara Principatului Monaco. Celebrități, cum ar fi piloții de Formula Unu atrag cea mai mare atenție, dar cei mai mulți sunt oameni de afaceri.

De exemplu, magnatul britanic Bernie Ecclestone deține un apartament luxos aici în valoare de 12 milioane de euro. Lewis Hamilton locuiește aici cu acte în regulă din 2012. Ringo Starr (The Beatles) locuiește cu soția aici pentru că nu este obligat să plătească taxe. Bono, solistul U2, poate fi văzut pe străzile acestui oraș.

Novak Djokovic este și el locuitor al acestui stat, alături de soția sa, Jelena, și băiatul lor, Stefan. Ei locuiesc într-un apartament luxos în valoare de milioane de euro. O altă celebritate care a ales să-și trăiască viața aici este jucătoarea daneză de tenis Caroline Wozniacki. Lista celebrităților prezente în Monaco este lungă, mulți actori de la Hollywood au ales de-a lungul timpului să-și petreacă vacanțele aici, iar unii au devenit chiar proprietari de penthouse-uri de lux.

Cel mai populat cartier din Monaco este Monte Carlo. Monaco are cel mai mare PIB nominal pe cap de locuitor, cu 153.177 de dolari. Potrivit CIA World Factbook, Monaco are cea mai mică rată a sărăciei din lume și cel mai mare număr de milionari și miliardari pe cap de locuitor din lume. Pentru al patrulea an la rând, Monaco a avut în 2012 cea mai scumpă piață imobiliară, de la 58.300 de dolari pe metru pătrat. Una dintre principalele surse de venit este turismul. În fiecare an, mulți străini sunt atrași de cazinouri, iar localnicii nu au voie să intre. A devenit și un important centru bancar, care deține fonduri de peste 100 de miliarde de euro. Principatul a reușit să-și diversifice baza economică în servicii și industrii mici și nepoluante, cum ar fi produsele cosmetice și biotermice.

Viața de zi cu zi aici este însă foarte scumpă pentru oamenii de rând. Nu orice își permite să trăiască aici din salariu. Câștigul mediu lunar este de 5.500 de euro pe lună, iar costul pentru o persoană ar fi undeva la 8.000 de euro, iar pentru o familie vorbim despre 13.000 de euro, potrivit expatistan.com. De aceea, mulți angajați fac naveta din Italia sau Franța pentru că nu își permit un trai decent. E clar că aici locuiesc doar oamenii de afaceri sau celebritățile care vor să aibă parte de un peisaj de lux și o viață liniștită. Potrivit unei analize, traiul în Monaco este cu peste 250% mai scump față de București. Cea mai mare diferență de preț o reprezintă locuințele cu 590% mai scumpe. Dar comparativ cu celelalte mari orașe din lume, Monaco este mai scump chiar și decât Londra cu 18%. Cu alte cuvinte, dacă vrei să vii să stai câteva zile în acest oraș luxos alături de staruri recunoscute la nivel mondial, trebuie să-ți pui bani mulți deoparte. Ca să bei o cafea și să dai nas în nas cu actrița ta preferată trebuie să scoți din buzunar cam 100 de lei.

 

Chiria pe lună de la € 3.500 (17.220 lei)

Internetul pe lună – € 45 (222 lei)

O pereche de blugi – € 100 (49 lei)

O pereche de pantofi sport – € 200 (984 lei)

Un control medical – € 82 (401 lei)

O bere la bar – € 10 (49 lei)

Un pachet de țigări – € 8 (39 lei)

1 litru de benzină – €1,6 (8 lei)

1 kg de cartofi – €2,11 (10 lei)

1 kg de mere – € 5 (25 lei)

1 litru de lapte – € 1,89 (9 lei)

1 meniu de prânz – € 25 (122 lei)

Cost total pe luna pentru o familie: €13,142 (64,685 lei )

Salariu mediu: € 5.500

sursa: expatistan.com

 

Monaco mai scump decât

București – 251%

Londra (UK) – 18%

New York (USA) – 18%

Paris (Franța) – 39%

Dubai (Emiratele Arabe) – 71%

California (SUA) – 18%

Madrid (Spania) – 107%

Sydney (Australia) – 31%

Hong Kong (China) – 28%

Roma (Italia) – 94%

Zurich (Elveția) – 12%

Moscova (Rusia) – 214%

sursa: expatistan.com

 

TEHNIC VORBIND

+251% – traiul

+190% – mâncarea

+590% -locuințele

+36% – hainele

+108% – transportul

sursa: expatistan.com

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă