Recesiunea economică dă semne de apropiere

O reducere bruscă a cheltuielilor celor mai bogaţi oameni ai lunii ar putea afecta toate sectoarele economiei, nu doar cel al produselor de lux.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 02.10.2019 - 14:50

Licitaţiile pentru maşinile de lux, arta şi imobiliarele high-end au înregistrat scăderi în vânzări anul acesta, pentru prima dată de la criza financiară a subprimelor din anul 2008.

Mai multe semne ale unei posibile crize financiare au fost remarcate într-o analiză CNBC, citată de Mediafax.

Sectorul de imobiliare high-end înregistrează cele mai slabe vânzări de la criza financiară încoace. Retailerii de lux abia concurează pe o piaţă în care Walmart şi Target aplică discounturi şi prosperă.

Imobiliarele de lux au cel mai slab an de la criza financiară. Pieţe, precum Manhattan, au al şaselea trimestru consecutiv de scădere a vânzărilor.

Cele mai scumpe maşini au decăzut la licitaţiile Pebble Beach din această lună, iar vânzările de obiecte de artă au înregistrat de asemenea scăderi în acest an, pentru prima oară după mult timp.

Imobiliarele de lux au şi ele cel mai slab an de la criza financiară. Pieţe precum Manhattan au al şaselea trimestru consecutiv de scădere a vânzărilor.

Potrivit Redfin, vânzările de imobile cu un preţ mai mare de 1,5 milioane de dolari au scăzut cu 5%, în SUA, în trimestrul al doilea. Conacurile nevândute şi penthouse-urile sunt tot mai multe în Statele Unite, în special în Aspen, Colorado, şi Hamptons, New York.

Distribuitorii ce reţin doar 1% din tranzacţii o duc cel mai rău. Barney's şi-a anunţat falimentul, iar Nordstrom a înregistrat trei scăderi trimestriale consecutive ale veniturilor.

Între timp, Wal-Mart şi Target, care se adresează consumatorilor obişnuiţi, raportează un trafic şi o creştere peste aşteptări.

 

Maşinile scumpe, în cădere

La licitaţiile masive susţinute la casa Pebble Beach, cunoscute pentru preţurile absolut zdrobitoare, cele mai scumpe maşini au căzut puternic.

Mai puţin de jumătate dintre maşinile mai scumpe de un milion de dolari au fost vândute. În schimb au fost tranzacţionate rapid cele cu preţuri sub 75.000 de dolari.

În prima jumătate a anului 2019, vânzările la licitaţiile de artă au scăzut pentru prima dată, după mulţi ani. Vânzările la Sotheby's au scăzut cu 10%, iar cele la Christie's au scăzut cu 22% faţă de anul trecut.

Există multe motive pentru scăderea cheltuielilor. Modificările fiscale de exemplu sunt cauza încetinirii vânzărilor imobiliare.

Comentarii