Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rata şomajului în primul trimestru al anului a fost redusă

În trimestrul I 2018, populaţia activă a României era de 8,8 milioane de persoane. Din acest total 8,4 milioane erau ocupate şi 4,1 milioane erau şomeri (rata medie fiind 4,7%), arată datele comunicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Share

Rl online 0 comentarii

27.06.2018 - 11:34

„Din totalul persoanelor ocupate, doar 6,4 milioane sunt salariaţi şi alte două milioane sunt lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremuneraţi, membri ai societăţilor agricole sau ai cooperativelor neagricole”, arată un comunicat al INS.

Defalcat pe categorii de vârstă, rata de ocupare a populaţiei din categoria de vârstă 15-64 de ani a fost de 63,1% în trimestrul I 2018, în scădere comparativ cu trimestrul anterior. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (71% faţă de 54,9% la femei) şi la persoanele din mediul urban (64,9% faţă de 60,7% în mediul rural).

În acelaşi timp, rata de ocupare a populaţiei din categoria de vârstă 20-64 ani a fost de 68%, cu 2% mai mică decât ţinta naţională de 70%, stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.

În rândul tinerilor cu vârste situate între 15 şi 24 ani, rata de ocupare a fost de 23,4%. În plus, rata şomajului la această categorie de vârstă a ajuns la 16,8% - cel mai înalt nivel.

La nivel naţional, rata şomajului în trimestrul I 2018 a fost de 4,7%, o valoare egală cu cea înregistrată în trimestrul anterior. Şomajul este mai crescut în rândul bărbaţilor, care au înregistrat un procentaj de 5,3%, comparativ cu 3,8% al femeilor. De asemenea, şomajul este mai crescut în mediul rural (5,3%), faţă de cel urban (4,1%), mai arată datele INS.

Comentarii