39 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăEconomieRaport: Finanțarea prin piața de capital autohtonă de către sectorul corporativ este...

Raport: Finanțarea prin piața de capital autohtonă de către sectorul corporativ este mai limitată

Potrivit raportului, O privire comparativă între România și alte piețe din regiune ne arată limpede că finanțarea prin piața de capital autohtonă de către sectorul corporativ este mai limitată. Iar acest fapt reprezintă o barieră în calea creșterii economice durabile și a inovării în economia românească.

Autoritatea de Supraveghere Financiară, în colaborare cu Ministerul Finanțelor, derulează proiectul privind “Strategia națională pentru piața de capital”, finanțat din fonduri europene, având drept consultant Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Până în prezent a fost parcursă o primă etapă, dedicată analizei caracteristicilor-cheie aferente sectorului corporativ și evoluției piețelor de oferte publice primare și secundare, pieței de obligațiuni corporative și pieței de capital privat.

”România are nevoie de o piață de capital puternică, care să poată finanța nevoile de dezvoltare a companiilor românești. Strategia, realizată în colaborare cu OCDE, trasează direcții clare de acțiune, care ne vor conduce, sunt convins, spre o piață de capital performantă și competitivă. O economie de piață puternică nu poate exista fără o bursă pe măsură” a declarat Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.  

Proiectului „Elaborarea unei strategii naționale pentru piața de capital”, proiect finanțat de Comisia Europeană prin Programul de sprijin pentru reforme structurale SRSP, are ca obiectiv elaborarea unei strategii naționale a pieței de capital care să includă un set de măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieței de capital și acces la finanțare, prin îmbunătățiri/modificări legislative menite să simplifice regulile existente și să reducă incertitudinile juridice. 

„Guvernul sprijină elaborarea acestei Strategii care va asigura o dezvoltare coerentă a pieței de capital, ajutând astfel la finanțarea economiei naționale și va aduce o contribuție foarte importantă pentru o creștere macroeconomică durabilă. Piața de capital este o alternativă viabilă pentru obținerea resurselor financiare atât de necesare mediului privat”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Strategia va prezenta direcții de politică și probleme care trebuie abordate pentru a da un impuls pieței de capital locale. În cadrul primei etape a proiectului, consultantul OCDE a elaborat și publicat Raportul de cartografiere a pieței de capital din România, acesta cuprinzând o analiză a situației actuale a pieței de capital din România și a structurii acesteia.

Raportul este structurat pe patru capitole, fiind analizate următoarele sectoare:
1) sectorul corporatist,
2) piața de capital publică,
3) piața obligațiunilor corporatiste,
4) piața de capital privată. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă