17.5 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Primăria Capitalei e datoare 3,7 miliarde de lei și nu plătește

Claudiu Creţu, administratorul special al ELCEN, a explicat acum două zile, într-o conferință desfășurată la București, că Primăria Capitalei putea evita să fie chemată în instanță pentru suma de 3,7 miliarde de lei dacă accepta, de bună voie, să plătească suma de 1,095 miliarde de lei – adică valoarea datoriei istorice a societății RADET (subordonată Primăriei Capitalei) către ELCEN, calculată de judecătorul sindic.

„Primăria Capitalei a spus (adică nu plătește nimic – n.n.). Creditorii ELCEN cer permanent efectuarea demersurilor pentru recuperarea creanţelor. Nu cred că poate exista vreo companie publică sau privată care să renunţe la datorii. O entitate publică are responsabilităţi, constrângeri şi legi de respectat”, a explicat Claudiu Creţu.

Amintim că, la începutul lunii octombrie, compania Sierra Quadrant, care administrează dosarul de insolvență al ELCEN, anunța că la Tribunalul București a fost înregistrată cererea de atragere a răspunderii patrimoniale a Primăriei Municipiului București (PMB), cerere prin care se solicită ca PMB să fie obligată să plătească creanța RADET către ELCEN, la o valoare chiar mai mare: 3,83 miliarde de lei.

Între timp însă, Guvernul a aprobat un ajutor de 100 de milioane de lei pentru RADET, iar acești bani vor fi probabil dirijați către ELCEN.

 

„A ales să cheltuiască banii bucureștenilor pe vouchere, vacanțe și reclame”

Primarul general Gabriela Firea „a avut la dispoziție multiple variante, însă a ales să nu facă nimic. Chiar dacă în mandatul doamnei Firea s-au acumulat doar o parte din datoriile totale ale RADET, întrucât a ales să cheltuiască banii bucureștenilor pe vouchere, vacanțe și reclame la companiile de stat, cu siguranță în acest mandat a definitivat distrugerea RADET și periclitarea situației economice a ELCEN”, avertiza, la începutul lunii octombrie, Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant.

Dincolo de litigiul RADET – ELCEN, o chestiune delicată este aceea a încălzirii și a apei calde menajere pentru locuitorii Capitalei, care vor fi asigurate – sau nu – în următoarea iarnă, în funcție de plata facturilor RADET către ELCEN.

“Astăzi RADET e întârziat cu 140 de milioane de lei şi am tot anunţat public că, dacă aceste facturi nu sunt plătite în perioada normală, ELCEN în cursul iernii va fi în imposibilitatea de a plăti gaze. În situaţia în care încasăm sumele lunar, avem fonduri, avem posibilitatea de a nu avea sincope în relaţia cu Romgaz. Dacă încasăm, plătim, dacă nu încasăm, nu plătim”, a explicat, la conferința de acum două zile, Claudiu Creţu.

El a sugerat că ELCEN nu dorește să sisteze livrarea de energie termică spre RADET (pentru a nu afecta populația Capitalei) și a insistat că ELCEN nu dorește ca RADET să intre în faliment, dar a admis posibilitatea ca acest faliment să aibă loc.

“În eventualitatea în care RADET intră în faliment, înţeleg că e pregătită Termoenergetica să preia serviciul de transport şi distribuţie”, iar ELCEN va încheia un contract cu Termoenergetica, a spus oficialul ELCEN.

Termoenergetica este una dintre companiile municipale din subordinea CGMB, înființată la inițiativa primarului Gabriela Firea. Claudiu Crețu a explicat însă că, așa cum RADET poate da faliment, și Termoenergetica poate da faliment. Unul dintre motive este acela că Termoenergetica va fi obligată să-și achite facturile la 30 de zile, în timp ce asociațiile de proprietari din București, cărora Termoenergetica le-ar asigura încălzirea, își plătesc facturile la 45 de zile.

Cu privire la situația ELCEN, care este la fel de critică precum cea a RADET, Claudiu Crețu a precizat că “ELCEN nu se teme de concurență, sub nicio formă. Dar dacă ELCEN e ținut prins într-o pânză de păianjen iar alți concurenți fură startul, nu e corect. Reorganizarea ELCEN și a RADET nu se poate face prin magie sau prin hârtii. Aici este vorba de finanțare, este vorba de creditori”, așa cum sunt, de exemplu, Romgaz și Transgaz pentru ELCEN, a spus Claudiu Crețu.

Conferința pe tema energiei a fost organizată acum două zile, la București, de organizația Expert Forum. Drept soluție pentru rezolvarea problemei căldurii în București, participanții la conferință au sugerat ca și acest sector al utilităților Capitalei să primească un management privat, așa cum s-a procedat cu sectorul de apă potabilă, care a fost încredințat, în urma unei liciții, companiei Apa Nova. În acest mod, problema alimentării cu apă s-a rezolvat, pierderile pe conductele de apă potabilă s-au reparat, iar în mod neașteptat, valorile facturilor percepute de Apa Nova sunt de numai două treimi față de facturile pe care le percepea, anterior, operatorul de apă al Primăriei Capitalei.

 

Poziția primarului Gabriela Firea

“Sub nicio formă nu se pune problema ca angajații RADET să fie lăsați pe drumuri, ca în momentul trecerii de la Regie la societatea municipală să fie lăsați oameni în stradă. Nu. Vom avea nevoie să angajăm”, declara, recent, primarul Gabriela Firea.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă