15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieProfitul net al Antibiotice a crescut cu 5% în primul semestru

Profitul net al Antibiotice a crescut cu 5% în primul semestru

Potrivit rezultatelor financiare comunicate Bursei de Valori Bucureşti, profitul înainte de impozitare pentru perioada raportată este de 20,8 milioane lei, în creştere cu 4% în raport cu cel înregistrat în anul 2017 şi cu 23% mai mare comparativ cu profitul estimat în BVC. Profitul după impozitare este superior cu 41% celui bugetat.

Din venitul realizat în primul semestru al acestui an, Antibiotice SA a returnat sistemului public de sănătate prin taxa clawback 18 milioane lei, nivel superior celui planificat în BVC (12 milioane lei), cât şi valorii înregistrate în semestrul I 2017 (14 milioane lei).

Piaţa farmaceutică din România a înregistrat o creştere de 16,8% în primul semestru al anului 2018 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la valoarea de 7,6 miliarde lei, faţă de 6,51 miliarde lei în primele şase luni din 2017.

Evoluţia pozitivă s-a înregistrat şi la nivel de volum, acesta crescând cu 377 milioane unităţi fizice, de la 6,16 miliarde unităţi în 2017 semestrul I la 6,54 miliarde unităţi în 2018 semestrul I.

“Piaţa este în continuare susţinută de valoarea programelor naţionale de hepatită şi de produsele recent introduse în contractele cost-volum/cost-volum-rezultat. Dacă ne raportăm la piaţa farmaceutică exceptând valoarea acestora, în primul semestru al anului 2018 s-a înregistrat o creştere valorică de 8,9%, de la 6,38 miliarde lei (semestrul I 2017) la 6,94 miliarde lei (semestrul I 2018). În ceea ce priveşte consumul de medicamente, acesta a crescut cu 6% ajungând la 6,54 milioane unităţi comparativ cu 6,16 milioane unităţi înregistrate în aceeaşi perioadă a anului anterior”, se menţionează în comunicat.

Antibiotice a înregistrat în prima jumătate a anului o creştere valorică a vânzărilor din farmacii şi spitale de 7,5% comparativ cu semestrul I 2017, în timp ce vânzările în unităţi terapeutice au înregistrat o majorare de 4,8%.

Astfel, cu o valoare a vânzărilor de 165,8 milioane lei, Antibiotice SA se menţine pe locul 4 în rândul producătorilor de medicamente generice cu prescripţie medicală şi medicamente fără prescripţie medicală (OTC) din România.

Totodată, la nivelul primului semestru al anului 2018, compania Antibiotice şi-a menţinut poziţia de lider din punct de vedere al unităţilor valorificate pe segmentul unguente – cu o cotă de piaţă de 26,7%, supozitoare – cu o cotă de piaţă de 41,8% şi pulberi injectabile – cu o cotă de piaţă de 72,4%.

Pe de altă parte, veniturile din vânzările pe pieţele externe au fost în primul semestru al anului cu 9,8% mai mari comparativ cu anul 2017, exportul în perioada de referinţă aducând companiei 17,65 milioane dolari, faţă de 16,08 milioane dolari în 2017.

Principalele destinaţii externe ale produselor Antibiotice (produse finite şi substanţa activă Nistatină) au fost Asia, America de Nord şi Europa, vânzările în aceste zone reprezentând aproximativ 73% din totalul cifrei de afaceri la export realizate în semestrul I 2018.

În perioada menţionată, extinderea internaţională s-a concretizat prin obţinerea unui număr de 22 noi Autorizaţii de punere pe piaţă pentru medicamente marca Antibiotice în 3 ţări din Asia şi Europa.

Programul de investiţii al companiei a continuat în prima jumătate a anului, contractele realizate în acest sens reprezentând 83% din valoarea bugetată. Principalul obiectiv de investiţii îl reprezintă realizarea noii capacităţi de producţie pentru Unguente şi Supozitoare, care vizează creşterea cifrei de afaceri şi a capacităţii companiei Antibiotice de a înregistra, produce şi comercializa medicamente, cu autorizaţii GMP pe toate pieţele farmaceutice reglementate (Europa, SUA şi Canada).

De asemenea, s-au realizat investiţii în echipamente pentru secţiile de producţie, destinate modernizării infrastructurii de utilităţi, în echipamente pentru serializare, în cercetare şi în calitate, cât şi investiţii pentru asigurarea logisticii.

Cele mai citite

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă