7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieProducătorii de medicamente roagă populaţia să nu mai facă stocuri

Producătorii de medicamente roagă populaţia să nu mai facă stocuri

“Putem fabrica sau importa suficiente cantităţi care să ajungă la toată lumea, dar nu putem face faţă solicitărilor dacă din panică se cumpără zeci de cutii”, arată PRIMER.
 
Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din România arată că are o capacitate însumată instalată de producţie anuală de peste 10 de miliarde de unităţi terapeutice, în toate formele de prezentare uzuale: orale, lichide sterile şi nesterile, perfuzabile, topice şi multe altele.

“Numai pe parcursul anului 2019, fabricile din România au produs şi pus în circulaţie o cantitate de peste 300 de milioane de cutii de medicamente”, a spus dr. Dragoş Damian, directorul executiv al PRIMER, citat de News.ro.

De exemplu, anul trecut companiile membre PRIMER au fabricat circa 10 milioane de cutii de paracetamol (200 de milioane de comprimate) şi 1 milion de cutii de ibuprofen (10 milioane de comprimate), principalele două medicamente utilizate şi în tratamentul simptomelor cauzate de COVID-19. Aceste volume pot fi dublate la solicitarea autorităţilor, iar capacităţile de producţie pot creşte cu circa 10% dacă se suspendă temporar faza de serializare.

“Companiile membre PRIMER pot fabrica până la 1,5 milioane de cutii de Paracetamol pe lună, dacă îşi extind capacităţile de producţie”, a declarat Damian.

În acest moment, PRIMER a refuzat marea majoritate a contractelor la export pentru a se concentra pe livrarea de medicamente către români.

“În acest context, rugăm populaţia să renunţe la obiceiul de a stoca medicamente, oricare ar fi acestea, pentru că o cutie în plus, care poate nu va fi utilizată niciodată, privează un alt pacient de un medicament vital fără de care ar putea muri”, a completat Damian.

PRIMER sprijină demersurile Colegiului Farmaciştilor de a recomanda procurarea unui număr redus de cutii de medicamente, terapia pentru maximum o lună pentru pacienţii cronici sau o cantitate de maximum una-două cutii pentru bolile acute, gen răceală şi gripă.

“În felul acesta, medicamentele vor ajunge pentru mai multi pacienţi care au nevoie de ele, fără a exista un risc de discontinuitate a tratamentului”, a mai spus reprezentantul PRIMER.

El a menţionat că patronatul nu a primit vreo solicitare concretă de la autorităţi privind fabricarea unor medicamente.

“Reamintim în final că PRIMER s-a pus de aproape o lună la dispoziţia autorităţilor pentru a fabrica medicamente, în orice cantităţi, care să sprijine populaţia în bătălia contra Coronavirusului sau a altor boli, din păcate însă nu a primit nicio solicitare concretă”, a completat Damian.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din ţară: AC Helcor, Antibiotice, B. Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Fiterman Pharma, Gedeon-Richter, Infomed Fluids, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Terapia-Sun Pharma, TIS Pharmaceutical, VIM Spectrum, Zentiva.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă