15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieProcedura de despăgubire la accidentul din Ialomiţa va dura cel puţin un...

Procedura de despăgubire la accidentul din Ialomiţa va dura cel puţin un an

18 victime au fost în Ialomiţa, pe DN2A Slobozia – Urziceni, după ce un camion a lovit un microbuz, care aducea mai mulţi angajaţi Mega Image. În microbuz erau 16 persoane.

Morţi – ambii şoferi şi încă alţi opt – toţi, opt mame din Munteni – Buzău, salariate Mega Image. Dincolo de această tragedie, consecinţele, în planul asigurărilor, sunt de lungă durată. Asigurătorul este City Insurance.

Un specialist în asigurări din Ardeal a declarat României libere că despăgubirea (adică suma maximă asigurată), pe RCA, pentru un TIR, este în total de şase milioane de lei, „în caz de deces, pentru toţi. Suma aceasta se împarte între toţi păgubiţii. Prima de asigurare a fost undeva la 4.900 de lei”.

„Totul durează peste un an. Dacă familia cuiva nu vrea să ia doar 500.000 de euro, cât dă asiguratorul, totul se lungeşte şi mai mult.” specialist în asigurări din Ardeal

Cum procedează acum asigurătorul? „Inspectorul de risc face dosar de daună pentru fiecare dintre cei implicaţi la accident. Dacă plata daunei întârzie, există firme de dezdăunare ce pot intra în proces, dar avocaţii iau, la rândul lor, onorariu. Aceste firme de dezdăunare luptă pentru clienţi, cu asiguratorul, şi negociază ca să fie daţi banii mai rapid”, a spus expertul.

Totul poate să dureze şi un an, dar şi mai mult. Dar poate să dureze două săptămâni? „Nu. Dacă familia cuiva nu vrea să ia doar 500.000 de euro, cât dă asiguratorul, totul se lungeşte şi mai mult, dar întâi trebuie să se finalizeze cercetarea Poliţiei, apoi începe partea civilă a procedurii. Inspectorul de risc al asigurătorului lucrează după ce se încheie ancheta Poliţiei. Până nu atunci nu se face nimic”.

 

Nu se poate peste suma asigurată a poliţei

Mai mult de şase milioane de euro nu se poate despăgubi, în sumă totală. Inspectorul de risc va începe să cheme rudele despăgubiţilor, să discute cu ele şi vor începe negocierile.

„Există şi posibilitatea ca rudele să fi fost deja contactate de o firmă de dezdăunare, pentru că aceste firme se luptă între ele pentru clienţi şi iau comisioane mai mici decât avocaţii”, a spus Rl specialistul.

Nu se aşteaptă, de către inspectorul de risc, sentinţa definitivă şi irevocabilă, ci numai ca procurorul să finalizeze dosarul, pentru a stabili vinovăţia.

Ce se întâmplă dacă sentinţa definitivă şi irevocabilă este diferită de soluţia procurorului? „În acest caz, şi şoferul TIR-ului a murit şi practic instanţa nu mai are împotriva cui să se îndrepte, chiar dacă acesta este dat, la finalul procesului, ca nevinovat, dacă TIR-ul avea nişte deficienţe şi s-ar putea stabili vinovăţia firmei”, a spus Rl specialistul.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă