Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Problemele din sistemul achizițiilor publice dezbătute la Ploiești

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 20.06.2019 - 18:17

Printre  problemele majore pe care le-au detectat experții în achiziții publice în România se află suprapunerea instituțiilor de control ale statului în decizii și clauze de penalitate care depășesc de câteva ori valoarea contractului în sine, a spus, la Ploiești, Adrian Ceparu – Președintele Asociației Experților în Achiziții (AEXA).

Prezent la eveniment, Ștefan-Radu Oprea -  Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a precizat că “Trebuie să schimbăm mentalitățile, pentru că atunci când lucrezi cu statul român, motivele principale care sunt căutate sunt acelea pentru pentru care poți fi dat afară de la o licitație. Asta pentru că toate instituțiile de control vin în spate și pot fi probleme. Este, dacă vreți, și o protecție naturală împotriva DNA-ului și a altor controale. Diferența majoră este că în mediul privat se caută toate motivele pentru care poți fi admis într-o licitație, care sunt avantajele tale competitive și cum poți garanta că duci în termenul angajat și cu bugetul prevăzut o anumită lucrare”.

Seminarul de la Ploiești, prezidat de președintele CJ Prahova – Bogdan Toader, a fost organizat de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în parteneriat cu Consiliul Județean Prahova, Camera de Comerț și Industrie Prahova și Asociația Experților în Achiziții  și a avut drept scop analiza sistemului achizițiilor publice din România, atât din punctul de vedere al specialiștilor, al autorităților contractante, cât și al societăților comerciale participante la procedurile de achiziție.

Piața achizițiilor publice este de peste 20 de miliarde de euro la nivel intern, iar la nivelul Uniunii Europene cifra este de 3000 de miliarde de euro. 20 de instituții care controlează mediul privat își suprapun autoritatea. Din anul 2006  legea achizițiilor publice a fost modificată de 50 de ori, fapt ce afectează activitatea în acest domeniu.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat urmărește să realizeze o Caravană națională la care să participe reprezentanții MMACA, reprezentanți ai Asociației Experților în Achiziții (AEXA), reprezentanții Camerelor de Comerț locale și reprezentanții ANAF.

 

Comentarii

loading...