10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăEconomiePrincipalele temeri legate de Brexit privesc libera circulaţie

Principalele temeri legate de Brexit privesc libera circulaţie

Potrivit datelor INS, în 2018, exporturile româneşti către piaţa naţională a Marii Britanii înregistrau o valoare de 2,874 miliarde de euro. Aceasta reprezenta 5,5% din totalul exporturilor României către statele membre ale UE.

Balanţa comercială pozitivă dintre România şi UK, din anul 2018, însumând 1,129 miliarde de euro, reflectă nivelul mai scăzut al importurilor. Acestea depăşeau 1,7 miliarde de euro. Importurile României din UK reprezentau, tot în anul 2018, 2,8% din totalul importurilor României provenite din statele membre ale UE.

România a exportat în anul 2017 servicii în valoare de 1,688 miliarde de euro în Marea Britanie, reprezentând 10,05% din totalul serviciilor exportate către statele membre ale UE.

Este demnă de remarcat creşterea cu 12,23% a exporturilor româneşti pe piaţa UK, în anul 2018, comparativ cu anul precedent, cu toate că în anul 2018 au fost o serie de incertitudini cu privire la retragerea UK din UE.

De asemenea, pe fondul unei creşteri cu doar 3,22% a importurilor provenite din Marea Britanie, balanţa comercială pozitivă a României a crescut cu 29,76%.

Conform Eurostat, România a exportat în anul 2017 servicii în valoare de 1,688 miliarde de euro în Marea Britanie, reprezentând 10,05% din totalul serviciilor exportate către statele membre ale UE.

Acestea au crescut cu 31,94% faţă de anul anterior şi au contribuit la expansiunea balanţei comerciale pozitive în comerţul cu servicii cu 152,71%, până la valoarea de 637 de milioane de euro.

 

Revenire la acorduri bilaterale

În domeniul promovării şi protejării investiţiilor străine directe, România şi UK au semnat şi ratificat un acord privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, care a intrat în vigoare 10 ianuarie 1996.

Acesta va trebui amendat dacă UK va deveni, printr-un Brexit, stat terţ cu UE, pentru a corespunde cu noile cerinţe ale Uniunii Europene în domeniul politicii de protejare a investiţiilor străine directe.

În ce priveşte ţara noastră, principala temere legată de scenariul no-deal este legată de libera circulaţie a cetăţenilor, având în vedere dimensiunea diasporei româneşti din Marea Britanie (a doua cea mai mare dintre statele membre), precum şi accesul la unităţile de învăţământ britanice (UK este principala destinaţie pentru studenţii români).

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă