13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomiePrimăriile din Iași și Chișinău cer o autostradă care să lege cele...

Primăriile din Iași și Chișinău cer o autostradă care să lege cele două orașe

Evenimentul de la Iași s-a desfăşurat în prezenţa principelui Radu, soțul principesei Margareta.

Primarul general interimar al Municipiului Chişinăului, Silvia Radu, a declarat că în acest deceniu a crescut numărul acţiunilor culturale, ştiinţifice dar şi parteneriatele educaţionale.

“Au fost zece ani în care relaţiile dintre Iaşi şi Chişinău s-au dezvoltat, numărul acţiunilor culturale a crescut, am organizat împreună Festivalul de Poezie ‘Grigore Vieru’ şi am serbat împreună Ziua semnării acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Am organizat Galele TVR în Iaşi şi Chişinău, am participat în cadrul Festivalului Internaţional de Educaţie, s-au făcut multe lansări de carte în colaborare. Toate acestea au fost binevenite şi trebuie să continue”, a spus primarul interimar al Chişinăului.

Silvia Radu a subliniat, totodată, că prin deschiderea programelor europene de finanţare, în special la Programul Operaţional Comun România – Republica Moldova, autorităţile din Iaşi şi Chişinău pot începe să lucreze la proiecte comune de dezvoltare.

“Am discutat acest lucru cu domnul primar şi credem că putem acţiona împreună. De asemenea, putem spera la o autostradă care să ne unească oraşele. În această perioadă a crescut şi numărul de vizite al turiştilor moldoveni, au crescut exporturile, au crescut schimburile comerciale dintre Moldova şi România. Noi, ca administraţii locale, trebuie să venim în întâmpinarea cetăţenilor din cele două ţări şi să asigurăm o infrastructură cât mai bună. Îl asigur pe domnul primar că Primăria Chişinău este deschisă la orice colaborare de acest fel. Suntem în anul Marii Uniri şi, chiar dacă acum suntem două state, nimeni nu poate nega legătura de sânge dintre noi”, a afirmat Silvia Radu.

Primarul interimar al Chişinăului a propus omologului ieşean lansarea unui parteneriat cultural între cele două oraşe, prin care ieşenii şi chişinăuenii să poată vizita în mod gratuit muzeele din oraşul înfrăţit.

“Astăzi se împlinesc zece ani de la înfrăţirea între cele două capitale, din două state surori, care se regăsesc de fiecare dată în cuget şi simţiri. Împreună am avut un trecut, împreună avem un viitor. Este un lucru pe care istoria îl va cerne peste veacuri”, a declarat, la rândul lui, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă