10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021

Primăria poate pierde 200 de milioane de euro care ar fi servit la cumpărarea de troleibuze

Primăria Capitalei poate pierde 200 de milioane de euro care ar fi servit la cumpărarea de troleibuze.

Acest avertisment este menționat într-un comunicat de presă care se referă la contractul de producție a 100 de troleibuze, contract care fusese încheiat la data de 15 aprilie 2020.

„Concernul turco-german Bozankaya-Sileo contestă rezilierea de către Municipiul București a Contractului pentru producția a 100 de troleibuze încheiat la data de 15 aprilie 2020”, precizează comunicatul publicat la data de 29 aprilie 2021. Concernul turco-german precizează că a câștigat licitația la data de 1 noiembrie 2019, pe baza unui certificatul de omologare emis în Germania și recunoscut, în România, de RAR. 

O caracteristică interesantă a troleibuzelor care urmau a circula în București este că pot rula 20 de kilometri fără conexiune la rețeaua electrică aeriană și sunt potrivite pentru încărcare rapidă.

„Primăria Municipiului București a considerat ca nefiind suficientă recunoașterea de către RAR a omologării menționate în acest certificat, deși aceasta atesta  fără echivoc capabilitatea producătorului de a produce troleibuzele menționate în contract și a solicitat Bozankaya-Sileo să prezinte o extensie a omologării de tip care să permită înmatricularea imediată pe teritoriul României a troleibuzelor, deși execuția încă nu demarase, iar livrarea acestora urma să înceapă în luna ianuarie 2021”, precizează comunicatul de presă.

Ulterior, „la 29 septembrie 2020, Municipiul București a notificat rezilierea contractului, afirmând că certificatul suplimentar nu a fost livrat în termenul stabilit”.

„Prin menținerea rezilierii contractului, Municipiul București riscă, totodată, să piardă finanțarea de 200 de milioane de euro acordată din Fondul Pentru Mediu special pentru aceste troleibuze, deoarece toate cele 100 de troleibuze trebuie fabricate, livrate și plătite până cel târziu la 31 decembrie 2021, iar o nouă achiziție publică nu poate fi efectuată în timp util”, precizează comunicatul de presă.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă