Foto: Shutterstock

Previziunile analiştilor. La cât vor ajunge cursul euro-leu şi ROBOR, în 2018

Vești rele pentru cei care au credite în euro sau chiar în monedă națională. Chiar dacă Guvernul mizează pe o valoare medie a cursului de schimb de 4,55 lei/euro în acest an, analiștii se așteaptă la o depreciere mai mare a monedei naționale. De asemenea, indicele ROBOR este aște

Teodora Cimpoi 0 comentarii

Actualizat: 14.02.2018 - 12:11

Analiştii financiari certificaţi (Certified Financial Analists - CFA) se aşteaptă ca în acest an cursul să treacă pragul de 4,7 lei/euro, indicele ROBOR la 3 luni să urce spre 3% şi ca inflaţia în următoarele 12 luni să crească la 3,7%, arată un sondaj publicat ieri de CFA România.

În ceea ce priveşte cursul de schimb, „peste 90% din participanţi anticipează o depreciere a leului înurmătoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7168, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4,7643”.

Dobânzi real-negative

Totodată, în linie cu anticipaţiile de majorare a raţei inflaţiei, analiștii întrevăd majoarea ratelor de dobândă la leu, faţă de valorile actuale. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţă de 3 luni anticipate peste 12 luni este 2,95%, arată datele sondajului. De asemenea, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (februarie 2019/februarie 2018) a înregistrat o valoare medie de 3,71%. Peste 90% din participanţi anticipează o majorare a raţei inflaţiei în următoarele 12 luni.

Ca urmare, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate dobânzi real-negative, în sensul că bonusurile oferite de bănci vor fi depăşite, procentual, de rata inflaţiei, potrivit sondajului.

Condițiile de afaceri se înrăutățesc

În privința climatului economic, 31,4% din analiștii chestionați consider că actualele condiții de afaceri sunt rele, în timp ce doar 25,7% consider că sunt bune. Mai grav este că 62,9% cred că situația se va înrăutăți și doar o mică parte, sub 6%, cred că va devein mai bună. CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, care lucrează pentru instituţii de reglementare, instituţii supranaţionale, instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanţă, sectorul public, instituţii de învăţământ, companii care activează în diverse sectoare economice etc.

Așteptările oamenilor de afaceri

De altfel, și cele mai mari companii din România, membri ai Romanian Business Leaders (RBL), cu afaceri cumulate de 3,5 miliarde de euro şi peste 30.000 de angajaţi, văd cu optimism foarte rezervat anul în curs. Potrivit rezultatelor unui studio lansat în decembrie, 98% din respondenţi se aşteaptă ca rata inflaţiei să continue să crească în următoarele 12 luni, peste 60% prevăd că va rămâne peste pragul de 3%, iar o aproape o treime spun că inflația va depăşi 3,5%. Pentru același interval de 12 luni, opt din zece respondenți au spus că Leul va continua să se deprecieze în raport cu Euro, iar 60,7% din respondenţi se aşteaptă ca rata de schimb să depășească pragul de 4,7 ron/euro.

Comentarii