Preţurile petrolului s-au apreciat, inversând declinul

Bursele au crescut. Investitorii speră că băncile centrale vor reduce dobânzile, pentru a reduce impactul economic al epidemiei de coronavirus. Este de aşteptat ca băncile centrale să reducă dobânzile de politică monetară, salvgardând o recesiune.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 05.03.2020 - 09:42

În acelaşi timp, preţurile petrolului au urcat, la nivel global, cu peste 4%, inversându-şi declinul avut iniţial. Fabricile, la nivel mondial, au fost afectate, în ultimul timp, din cauza epidemiei, iar activităţile din China au scăzut într-un ritm record, mărind probabilitatea unei reacţii de politici coordonate din partea băncilor centrale, pentru a preveni o recesiune globală.

Dolarul a coborât la un nou minim al ultimei luni, faţă de un coş de valute, după ce Fed, Banca Japoniei şi Banca Angliei au indicat disponibilitatea de a lua măsuri, pentru a compensa impactul economic al coronavirusului.

Randamentul titlurilor Trezoreriei SUA, la 10 ani, a scăzut la un minim istoric, de 1,03%. Randamentul obligaţiunilor germane cu scadenţa la 10 ani, de referinţă în Zona Euro, a scăzut la -0,67%. E cel mai redus nivel din ultima jumătate de an.

Cotaţia petrolului american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 4,5%, la 46,75 dolari/baril.

Preţul petrolului Brent a avansat cu 4,5% şi a închis la 51,9 dolari/baril. Minimul şedinţei, de 48,4 dolari, a fost cel mai redus nivel atins din luna iulie a anului 2017.

Cotaţia petrolului american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 4,5%, la 46,75 dolari/baril. Minimul şedinţei, de 43,32 dolari/baril, a fost cel mai scăzut din decembrie 2018.

A fost prima creştere pentru ambii indici, după şase şedinţe de pierderi provocate de temerile legate de coronavirus, care a ucis aproape 3.000 de oameni şi a agitat bursele mondiale.

 

Indici în creştere

Preţurile petrolului au scăzut cu peste 20%, de la începutul anului, în pofida reducerii livrărilor de petrol din OPEC+ cu 1,7 milioane de barili/zi.

Pe piaţa de capital, indicele global MSCI a crescut, pentru prima oară în ultimele opt şedinţe, cu 1,55%, în timp ce acţiunile de pe pieţele emergente au avansat cu 1,14%.

Pe Wall Street, indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 2,36%, S&P 500 cu 1,85%, iar Nasdaq Composite cu 1,79%. În Europa, acţiunile au închis în urcare, după fluctuaţii mari pe parcursul şedinţei.

Stoxx 600 a avansat cu 0,09%, iar FTSE 100, de la Londra, a crescut cu 1,1%. Săptămâna trecută, capitalizarea bursieră a scăzut cu aproape 6.000 de miliarde de dolari.

Comentarii