22.4 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Premierul Cîțu exclude orice potențial acord de împrumut cu Fondul Monetar Internațional

Întrebat, în timpul conferinței sale de presă, de sâmbătă, dacă Guvernul său ar putea apela la varianta unui acord de împrumut cu FMI, premierul Florin Cîțu a răspuns mai mult decât tranșant: ”Nu! Niciodată!”.

”Anul trecut am reuşit să finanţăm – şi a fost o premieră – un deficit de 9,8% din PIB fără nicio instituţie internaţională. Ne-am dus pe pieţele internaţionale, de fiecare dată ne-am împrumutat mai ieftin decât se împrumutau PSD-iştii într-o perioadă economică fără criză”, și-a explicat Cîţu decizia la Palatul Victoria.

Premierul a mai subliniat faptul că actualul Executiv este, astfel, „un guvern credibil”, și tot ce îi rămne de făcut este să urmeze traseul început, în 2019, de Cabinetul Orban.

„Continuăm exact ceea ce am început anul trecut (…), în aceeaşi direcţie. Nu vom avea probleme de capacitate de plată. Vom merge mai departe, dacă ne ţinem de programul de reforme. În momentul în care deraiem de la programul de reforme şi devenim iarăşi politicieni, vom avea probleme”, a spus premierul.

Întrebat de ce, atunci când se vorbeşte de restructurări în sistemul bugetar, Executivul nu se „îndreaptă” şi asupra a două bănci, care ar avea datorii către stat de 250 de milioane de euro, Florin Cîţu a menţionat: „Ştiu că acea procedură e în Parlamentul României în acest moment. Este decizia Parlamentului României. Vom aplica decizia care vine din Parlamentul României”.

Ultima oră
Pe aceeași temă