21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomiePremieră istorică. Exporturile României ar putea depăși 70 miliarde de euro pe...

Premieră istorică. Exporturile României ar putea depăși 70 miliarde de euro pe an

Principalele domenii care ar putea asigura depășirea pragului istoric de 70 de miliarde de euro la exporturi sunt, în anul 2019, construcția de automobile și piese auto, industria prelucrătoare, agricultura și industria de software, subliniază analiza prezentată de Moneycorp.

În anul 2018, economia românească a exportat bunuri și servicii de peste 67,7 miliarde de euro, ceea ce a reprezentat o creștere cu 81,3 la sută față de anul 2010, respectiv cu 8,1 la sută peste nivelul anului 2017. “Estimările privind evoluția din 2019 indică o creștere ceva mai temperată față de anul precedent, de sub 7%, spre nivelul de 72,4 miliarde de euro”, precizează studiul citat.

 

Industria auto, la turație maximă

Industria auto, care include companiile Dacia-Renault, Ford și producătorii de piese auto, va reprezenta, probabil, în anul 2019, principala sursă de creștere a exporturilor. Anul trecut, în 2018, acest sector asigurase 18,8% din volumul exporturilor (12,7 mld.euro), în creștere cu circa 13 la sută față de anul 2017.

Exporturile de mașini, aparate și echipamente au reprezentat 28,7% din totalul exporturilor pe anul 2018, în creștere cu 9,1% față de anul 2017.

„Lansarea noilor modele de automobile și extinderea afacerilor producătorilor de piese și subansamble auto vor reprezenta, în orizontul 2019-2020, un factor semnificativ în evoluția exporturilor României’’, afirmă analiștii de la Moneycorp.

Industria prelucrătoare ar urma să asigure, în anul 2019, peste 30% din volumul exporturilor, iar agricultura și zo-
otehnia vor avea peste 6 la sută. Aceste evoluții sunt posibile în condițiile în care 2018 a reprezentat cel mai bun an pentru agricultura românească, cu exporturi care au depășit 3,57 miliarde de euro.

Exporturile de metale și produse din metale (de exemplu fontă și oțel), produsele software, carburanții, anvelopele, mobila, tutunul și alte produse finite din sectorul manufacturier se vor afla, de asemenea, în topul exporturilor în 2019.

 

Exporturi de soft de 4 miliarde de euro

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii IT estimează că piaţa locală de software şi de servicii IT va depăși, în anul 2019, nivelul de 5,1 miliarde de euro, iar exporturile de software şi de servicii IT sunt estimate, pentru anul 2019, la 4 miliarde de euro.

Creșterea volumului exporturilor este însoțită și de îmbunătățirea profilului acestora, în sensul că nu se mai exportă, cu precădere, materii prime, așa cum se întâmpla până în anul 2000. Din totalul exporturilor româneşti, peste 75 la sută reprezintă, acum, produsele manufacturate, inclusiv produse finite cu valoare adăugată mare, “fapt care atrage o dezvoltare economică pe orizontală, în care sunt implicate tot mai multe companii’’, precizează Cosmin Bucur, managing director Moneycorp România.

Potrivit acestui studiu, peste 22.000 de companii desfășoară, în prezent, activități de export în România. Cele mai multe dintre ele activează în comerț, industria prelucrătoare, transport/depozitare și agricultură (1.067). 14.500 dintre firmele care fac exporturi, adică peste jumătate dintre ele, au capital integral românesc.

În schimb, conform acestei analize, companiile cu capital străin din România exportă, în medie, de 5 milioane de euro, în timp ce firmele cu capital integral românesc înregistrează o medie de exporturi de 600.000 de euro.   

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă