15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomiePornește industria de apărare. Elveția și România produc împreună mașini blindate

Pornește industria de apărare. Elveția și România produc împreună mașini blindate

Ministrul Apărării Naționale, generalul ( r ) Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat la acțiunea de recepție a primului lot de transportoare blindate Piranha V, destinate Armatei Române.

Etapa de recepție calitativă s-a finalizat luni, 5 octombrie, la Uzina Mecanică București (UMB) S.A. și va fi urmată de o etapă de recepție operațională.

Piranha V este un transportor blindat pentru trupe, model 8×8, iar primul lot cuprinde 36 de vehicule, care vor intra în dotarea militarilor din Batalionul 26 Infanterie de la Craiova, supranumiți “Scorpionii Roșii”.

„Primele 36 de transportoare blindate Piranha V vor pleca în zilele următoare spre beneficiarii finali, Scorpionii Roșii de la Craiova, după ce au trecut cu bine de etapa recepției calitative. Sunt încrezător că acestea vor trece și de testarea operațională și se vor integra foarte bine în unitățile Forțelor Terestre, care au mare nevoie de un vehicul care să le asigure mobilitate, putere de foc mărită, dar și protecție sporită atunci când își îndeplinesc misiunile”, a precizat ministrul Nicolae Ciucă.

La evenimentul de la UMB au participat și reprezentanți ai Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, precum și ai companiei General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH, care este producătorul acestui model de transportor blindat.

Potrivit contractului, după finalizarea actelor de recepție calitativă, furnizorul va transporta vehiculele la Craiova, unde militarii vor efectua recepția cantitativă. Ulterior, de-a lungul lunii octombrie, vehiculele vor intra în dotarea Forțelor Terestre ale României.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că, prin acest program de înzestrare, continuă eforturile “de angajare la nivel maxim posibil a resurselor industriei de apărare din România”. În primul rând continuă activitățile de producție și integrare a componentelor noului transportor la Uzina Mecanica București S.A. iar în perpectivă vor fi cooptați și alți operatori economici din România, ceea ce va conduce la dezvoltarea pe orizontală a industriei naționale de profil.

“Astfel, vor fi create condițiile pentru executarea în țară a mentenanței de nivel complex și pentru asigurarea suportului logistic integrat pe toată durata de viață a echipamentelor”, a anunțat MApN.

 

“Apărarea națională se bazează pe apartenența la NATO, UE și la alte organizații internaționale, pe parteneriatul strategic cu SUA și pe celelalte parteneriate strategice, dar, înainte de toate, avem datoria să ne bazăm pe noi înșine, pe instituțiile sistemului național de apărare și securitate. De aceea trebuie să ne dezvoltăm capabilitățile de apărare”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

„Armata Română nu a plecat la cumpărături. Nu intenţionăm să facem shopping cu banii de la buget. Încercăm să ducem în industria de apărare sume cât mai mari. Încercăm să relansăm industria de apărare românească. Cu aceşti bani vrem să facem un transfer de tehnologie printr-o cooperare industriale cu firmele mari, recunoscute, din domeniul Apărării”

Mihai Fifor,

Fost ministru al Apărării

 

Cât de necesare sunt noile transportoare Piranha?

Aceste vehicule vor înlocui o parte dintre transportoarele din dotarea actuală, uzate fizic și moral, urmând a fi folosite în primul rând la misiuni în teatrele de luptă internaționale, cum este cel din Afganistan.

Ce beneficii vor avea firmele românești din industria de apărare?

În prima etapă este implicată Uzina Mecanică București, unde se va face asamblarea vehiculelor destinate Armatei Române și unde vor fi integrate în producție anumite componente, urmând ca mentenanța transportoarelor Piranha să se realizeze, de asemenea, în România.

 

Programul de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8” are drept scop dotarea unităților Armatei Române cu vehicule tactice care să asigure mobilitatea forțelor în zona de operații și sprijinul de luptă al acțiunilor militare.

Astfel, în baza prevederilor HG 852 / 2017, MApN a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea a 227 transportoare blindate pentru trupe și derivate pe platforma Piranha V și a suportului logistic inițial. Valoarea totală a acordului-cadru este de circa 868 de milioane de euro. În baza acordului cadru a fost semnat un contract subsecvent aferent primelor 94 de vehicule.

Din punctul de vedere al economiei românești, acesta este unul dintre contractele cele mai profitabile, întrucât o parte din banii plătiți de statul român pentru cumpărarea de transportoare Piranha vor aduce contracte pentru UMB și pentru alte uzine din industria de apărare.

Pe de altă parte, din punctul de vedere al responsabililor militari, acest contract este doar unul dintre cele aflate în diferite stadii de pregătire sau de derulare.

„În august, au sosit din Portugalia primele două avioane F-16 Fighting Falcon din noul lot de cinci care vor completa prima escadrilă de aeronave multirol a Forțelor Aeriene. Luna trecută, Armata României a primit unul din cele mai eficiente și mai bune sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune din lume, primul sistem PATRIOT din cele șapte pe care militarii le vor avea în înzestrare. În perioada următoare, până la sfârșitul anului, Armata României va mai primi două aeronave multirol F-16 Fighting Falcon și peste două sute de autocamioane militare în diferite configurații, iar la începutul anului viitor Armata va avea primul sistem de rachete sol-sol HIMARS”, a precizat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă