21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomiePoprirea pe conturi se îneacă în birocraţie

Poprirea pe conturi se îneacă în birocraţie

Ministrul afirmă că această decizie va fi luată la pachet cu alte decizii benefice pentru oamenii de rând. “Nu te poţi uita în ochii unui român simplu, care nu are nici un fel de instrument de apărare”, spune Teodorovici.

„O să vedeţi că o să dispară această abordare agresivă din partea statului până la finele anului. Poprirea aceasta dispare. Nu o să mai găsească românul un cont blocat pe neaşteptate – pleacă într-o excursie în afara ţării şi se trezeşte că nu poate să-şi acceseze nici un fel de cont pentru că, pentru o sumă minoră, a blocat cineva toate conturile”, a spus demnitarul.

Contribuabilii persoane fizice au datorii către stat de 14-15 miliarde de lei acumulate în ultimii cinci ani. Ministerul Finanţelor vrea să stimuleze achitarea lor anul acesta, a anunţat Eugen Teodorovici.

„Am vorbit despre acest lucru la început acestui an, când am făcut declaraţia unică. La acea dată vorbeam despre restanţe, despre faptul că ANAF nu a trimis în ultimii cinci ani decizii de impunere către anumite categorii de persoane, de contribuabili“, a detaliat Teodorovici.

14-15 miliarde de lei s-au acumulat, sub formă de datorii ale persoanelor fizice la bugetul de stat, în ultimii cinci ani.

Este normal, afirmă demnitarul, ca fiecare “să ştie într-un final ce are de dat către stat şi, undeva prin toamnă, să avem o centralizare a acestor informaţii fiscale pentru care fiecare contribuabil să aibă această imagine”.

 

Lucrurile sunt undeva la mijloc

„După care e normal, ca stat”, explică Eugen Teodorovici, „pentru că ai avut o parte de vină nenotificând contribuabilul. Dar şi contribuabilul trebuia să ştie foarte bine legea şi să plătească faţă de stat”, a spus Teodorovici.

Demnitarul a subliniat că lucrurile sunt „undeva la mijloc, să putem propune un mecanism care să încurajeze plata acestor sume, în marea lor parte, în acest an“. Ministrul Finanţelor a spus că termenul de plată va fi în martie anul viitor, însă aceia care vor achita datoriile până la sfârşitul anului 2018 vor beneficia de o reducere a sumei de plată. Valoarea bonusului urmează să fie stabilită în urma analizei structurii datoriei.

“Tu, dacă nu ştii ceva fiscalitate şi nu ai fost acasă, nu ai intrat, lucru normal, pe website-ul ANAF şi te trezeşti, după ce au trecut cele 30 de zile, cu poprirea direct în bancă.“ ADRIAN BENŢA, EXPERT FISCAL

Mai întâi, o menţiune: poprirea pe contul sau conturile unui urmărit penal este o chestiune complet diferită, bazată pe o procedură distinctă, pe baza Codului de Procedură Penală. În cazul de faţă, este vorba despre Codul de Procedură Fiscală, pe baza Codului Civil.

 

Cum este să fii executat fără să ştii

„Legislaţia nu este chiar aşa cum o prezintă dl ministru, dar efectul este exact cum spune”, explică Adrian Benţa, consultant fiscal.

Astfel, legea română stipulează că „nu se pune poprire pe nici un cont, de la nici o persoană fizică, dacă nu eşti notificat cu minimum 30 de zile înainte“ despre această operaţiune viitoare.

„Aceasta înseamnă că trebuie să fii înştiinţat. Dacă te-am înştiinţat eu, Fisc, tu ştii că ai intrat într-o procedură de executare silită“, subliniază Benţa. Ajungem acum la cazurile particulare care generează cu adevărat problemele la care se referă ministrul Finanţelor Publice.

„Multe persoane fizice, de-a lungul ultimilor cinci ani, de când a intrat în vigoare chestiunea aceasta, şi-au schimbat domiciliul fiscal“, a explicat expertul pentru „România liberă“.

ANAF trimite cu Poşta Română deciziile de impunere la adresele pe care le are în baza de date, prin scrisori recomandate cu confirmare de primire. Funcţionarii Poştei au un termen foarte scurt – de genul a 24 de ore – să predea deciziile contribuabililor.

„Să zicem că eu, Benţa, sunt în vacanţă, la Călimăneşti. Poştaşul a sunat la uşă şi nu m-a găsit acasă. Nu lasă scrisoarea la vecina mea, pur şi simplu o dă la retur şi aceasta se întoarce la ANAF“, detaliază expertul fiscal. „Dacă ANAF vede că s-a întors plicul, urmează apoi o procedură electronică. Pune un anunţ pe website-ul său, spunând că s-a emis o decizie de impunere pentru Adrian Benţa. Prin efectul legii, la 15 zile după afişarea pe website-ul ANAF, încep celelalte 30 de zile“, spune specialistul. Până la poprirea contului sau conturilor.

 

Vinovat fără vină

„Tu, dacă nu ştii ceva fiscalitate şi nu ai fost acasă, nu ai intrat, lucru normal. pe website-ul ANAF şi te trezeşti, după ce au trecut cele 30 de zile, cu poprirea pe cont sau conturi direct în bancă“, a continuat Adrian Benţa.

Şi se mai întâmplă şi altceva, explică el: „Nu s-au mai făcut decizii trimise cu Poşta şi funcţionarii Fiscului au postat direct pe website-ul ANAF anunţul, iar după 30 de zile, conturile bancare fiind cunoscute de către ANAF, pe baza CNP-ului tău, blochează absolut toate conturile pe care le deţii“.

Există o procedură de comunicare electronică a popririi direct la bancă. În Codul de Procedură Fiscală scrie că poprirea se operează aproape instantaneu. Aşadar, în acest context, este exact ce spune că doreşte ministrul Finanţelor Publice.

„Dl ministru nu poate să oprească procedura executării silite prin poprirea de conturi, pentru că atunci nu mai este executare silită. Dumnealui vrea însă să blocheze procedura blocării instantanee a tuturor conturilor. Aceasta deoarece se întâmplă să ai bani în toate conturile şi să ţi se execute aceeaşi datorie de mai multe ori. Atunci, ca să-ţi iei înapoi nişte bani de la statul român, trebuie să te dai cu capul de toţi pereţii“, a mai spus Adrian Bența.

Uneori pentru sume foarte mici, de genul a doar 14 lei sau 28,50 lei, mai bine laşi banii la Fisc şi îi uiţi, pentru că te costă mai mult să îi iei de acolo.

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă