15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomiePolonia cumpără cele mai bune avioane de luptă din lume. România primește...

Polonia cumpără cele mai bune avioane de luptă din lume. România primește aeronave F-16

Pentru cele 32 de avioane de luptă F-35, guvernul de la Varșovia urmează să plătească suma de 4,6 miliarde de dolari. Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a susținut că acesta reprezintă un preț bun pentru Polonia,  întrucât prețul de la momentul începerii negocierilor fusese de 6,5 miliarde USD. În paralel, Polonia va primi din partea SUA și avioane de supraveghere fără pilot.

Ca o comparație, Belgia a plătit Statelor Unite, pentru 34 de avioane de luptă, suma de 4,25 miliarde de dolari.

Modelul F-35 este din categoria avioanelor “invizivile” (greu detectabile pe radar). Guvernul de la Washington își exprimase acordul pentru această tranzacție în septembrie 2019.

Drept urmare, primele aeronave F-35 vor fi livrate Forțelor Aeriene ale Poloniei în anul 2024, Polonia devenind, astfel, a zecea țară din NATO care are în înzestrare acest model de aeronavă. Livrarea întregului lot se va încheia în anul 2030.

Piloții polonezi de F-35 și personalul de la sol urmează să efectueze stagii de pregătire în SUA, iar la orizontul anului 2026, primele avioane F-35 ar urma să fie deplin operaționale în serviciul de luptă al Poloniei.

Până în acest moment, Forțele Aeriene ale Poloniei aveau în dotare 32 de avioane de luptă MiG-29, produse în fosta URSS, din care doar o treime mai erau operaționale, precum și avioane de luptă de fabericație americană, F-16, care au fost cumpărate, noi, din Statele Unite. De remarcat că F-16 și F-35 sunt produse de aceeași firmă americană, Lockheed Martin.

După cum se știe, și României i s-a promis că, după ce cumpără avioane de luptă F-16, ea se califică pentru a primi, la un moment dat, avioane F-35. În acest context, România a cumpărat deja 12 avioane F-16, deja intrare în dotare, iar alte cinci aeronave similare vor fi livrate României în următorii doi ani.

România a decis să cumpere avioane F-16 în anul 2013, iar pentru primele 12 aeronave de acest tip s-au plătit 628 milioane de euro. În plus, pentru cele cinci avioane F-16 care încă n-au sosit, România va plăti circa 280 de milioane de euro. 

Toate aceste 17 aeronave F-16 au fost cumpărate de Armata Română din excedentul Forțelor Aeriene ale Portugaliei – cu alte cuvinte, ele nu au fost noi, ci au avut un anumit număr de ore de misiuni în serviciul Portugaliei.

Amintim că, la mijlocul anului 2019, chiar ministrul de atunci al Apărării, Gabriel Leș, declara, răspunzând la întrebarea ziarului „România liberă“, că dotarea Forțelor Aeriene ale României cu avioane F-16 este, pentru țara noastră, doar o etapă intermediară, care să pregătească livrarea din Statele Unite, către România, „după 2028“, de avioane F-35.

Dar cel puțin până în acest moment, România nu poate conta decât pe cele 12 avioane F-16 second hand și pe cele cinci similare, care urmează a sosi.

Decizia SUA de a livra Poloniei avioane F-35 este evident menită să întărească Flancul Estic al NATO, iar în această regiune, cele mai importante țări, din punct de vedere militar, sunt Polonia și România. La începutul lunii iulie 2019, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, anunța că și România este pe “lista scurtă” a țărilor care vor primi, din partea SUA, avioane F-35.

Ulterior, la mijlocul lunii iulie 2019, viceamiralul american Mathias Winter, directorul programului Joint Strike Fighter, preciza că “lista viitorilor potențiali clienți pentru F-35 include Singapore, Grecia, România, Spania și Polonia”. Dintre aceste țări, după Polonia, ținând cont de evoluțiile din estul Europei și de relațiile tensionate NATO – Rusia, țara care ar fi cea mai îndreptățită să primească avioane F-35 este România.
Pe de altă parte, tot în iulie 2019, SUA au exclus Turcia de pe lista țărilor care pot primi avioane F-35, din cauza apropierii tot mai suspecte a regimului Erdogan de regimul Putin. Din acest motiv, antrenamentele piloților turci, în SUA, pentru a zbura pe avioane F-35 au fost oprite. În Occident, una dintre deciziile cele mai criticate ale Turciei a fost aceea de a cumpăra, de la Rusia, sisteme de rachete S-400.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă