18.5 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Polonia, 100 t de aur în primul semestru şi va repatria jumătate din ce are la Banca Angliei

Este un nivel al preţului aurului ce nu a mai fost atins din anul 2012. Dar preţul înregistrează creşteri importante şi pe piaţa internaţională, situându-se la maximul ultimilor şase ani faţă de dolar şi atingând maximul tuturor timpurilor faţă de dolarul canadian, la 1.910,4 dolari canadieni/uncie.

Nicky Shiels, strateg la Scotiabank, apreciază că aceste valori maxime reprezintă doar cel mai recent eveniment din tema emergentă a tensiunilor valutare. „Preţul aurului în fiecare monedă majoră pare să fie la un nivel-record, iar acesta este un indicator clar al faptului că suntem în mijlocul unui război valutar“, a spus expertul.

Creşterile de preţuri au loc pentru că investitorii s-au refugiat în aur din cauza creşterii incertitudinilor globale. Temerile de pe pieţele financiare s-au accentuat după ce Donald Trump a anunţat noi tarife vamale pentru importuri din China, de 300 miliarde dolari, preţurile futures pentru ziua respectivă înregistrând o majorare de 1,41%.

Dar aurul nu traversează un salt de moment, piaţa înregistrând maxime şi pentru prima jumătate a anului. De ce? Băncile centrale au cumpărat 374,1 tone. Este cea mai mare creştere a rezervelor din cei 19 ani în care World Gold Council înregistrează date. Tot în prima jumătate a anului, preţul aurului a depăşit 1.400 dolari/uncie pentru prima oară din anul 2013.

 

Polonia, vedeta

Nouă bănci centrale şi-au majorat rezervele în prima jumătate a anului cu cel puţin o tonă, dintre acestea remarcându-se Polonia, cu o importantă achiziţie în cel de-al doilea trimestru, de 100 tone. Aceasta e cea mai importantă achiziţie făcută pe piaţa aurului din anul 2009, când India a cumpărat 200 tone de la FMI.

Conducerea băncii naţionale poloneze spune că decizia de majorare a rezervei de aur de la 228,6 tone, printr-o achiziţie de 25,7 tone, în anul 2018, şi de 100 tone, în anul 2019, este o decizie strategică, ce va fi însoţită şi de repatrierea a circa jumătate din aurul depozitat la Bank of England, în Londra. Polonezii spun că aurul este cea mai credibilă rezervă şi un furnizor de încredere care dilu

Ultima oră
Pe aceeași temă