Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Polonia, 100 t de aur în primul semestru şi va repatria jumătate din ce are la Banca Angliei

Preţul aurului a crescut constant pe piaţa locală şi la BNR, cu circa 10 lei, în ultima lună, de la peste 187 lei/g, pe 2 iulie, la peste 197 lei/g pe 2 august.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 05.08.2019 - 11:30

Este un nivel al preţului aurului ce nu a mai fost atins din anul 2012. Dar preţul înregistrează creşteri importante şi pe piaţa internaţională, situându-se la maximul ultimilor şase ani faţă de dolar şi atingând maximul tuturor timpurilor faţă de dolarul canadian, la 1.910,4 dolari canadieni/uncie.

Nicky Shiels, strateg la Scotiabank, apreciază că aceste valori maxime reprezintă doar cel mai recent eveniment din tema emergentă a tensiunilor valutare. „Preţul aurului în fiecare monedă majoră pare să fie la un nivel-record, iar acesta este un indicator clar al faptului că suntem în mijlocul unui război valutar“, a spus expertul.

Creşterile de preţuri au loc pentru că investitorii s-au refugiat în aur din cauza creşterii incertitudinilor globale. Temerile de pe pieţele financiare s-au accentuat după ce Donald Trump a anunţat noi tarife vamale pentru importuri din China, de 300 miliarde dolari, preţurile futures pentru ziua respectivă înregistrând o majorare de 1,41%.

Dar aurul nu traversează un salt de moment, piaţa înregistrând maxime şi pentru prima jumătate a anului. De ce? Băncile centrale au cumpărat 374,1 tone. Este cea mai mare creştere a rezervelor din cei 19 ani în care World Gold Council înregistrează date. Tot în prima jumătate a anului, preţul aurului a depăşit 1.400 dolari/uncie pentru prima oară din anul 2013.

 

Polonia, vedeta

Nouă bănci centrale şi-au majorat rezervele în prima jumătate a anului cu cel puţin o tonă, dintre acestea remarcându-se Polonia, cu o importantă achiziţie în cel de-al doilea trimestru, de 100 tone. Aceasta e cea mai importantă achiziţie făcută pe piaţa aurului din anul 2009, când India a cumpărat 200 tone de la FMI.

Conducerea băncii naţionale poloneze spune că decizia de majorare a rezervei de aur de la 228,6 tone, printr-o achiziţie de 25,7 tone, în anul 2018, şi de 100 tone, în anul 2019, este o decizie strategică, ce va fi însoţită şi de repatrierea a circa jumătate din aurul depozitat la Bank of England, în Londra. Polonezii spun că aurul este cea mai credibilă rezervă şi un furnizor de încredere care dilu

Comentarii