Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Platforma multimodală Galaţi ar costa 80 de milioane de euro

Municipiul Galaţi va deveni cel mai mare port românesc la Dunăre, care va opera containere din şi către Asia, fostul spaţiu sovietic şi Uniunea Europeană.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 14.02.2020 - 11:20

Este vorba despre implementarea unui proiect de peste 80 de milioane de euro, prin care se va construi o platformă multimodală, se arată într-o informare transmisă Agerpres de Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi.

Potrivit sursei citate, proiectul "Platforma Multimodală Galaţi - înlăturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente şi asigurarea conexiunilor lipsă pentru reţeaua centrală Rhin - Dunăre - Alpi" va debuta la sfârşitul lunii februarie şi se va încheia în 2023, având ca beneficiari principali APDM Galaţi şi doi operatori portuari privaţi: Port Bazinul Nou şi SC Metaltrade International.

Proiectul, cu o valoare de peste 80 milioane euro, este structurat pe trei etape, fiecare din acestea beneficiind de finanţare europeană, dar şi contribuţie privată sau de la bugetul de stat.

Prima etapă a proiectului (cu o valoare totală de peste 25 de milioane de euro, din care 21,77 milioane euro - finanţare europeană) prevede realizarea următoarelor lucrări: modernizarea cheului existent, lucrări de dragare în bazinul situat în zona Port Bazinul Nou, umplerea parţială a bazinului portuar şi nivelarea profilului elevaţiei platformei.

La finalul lucrărilor, care vor începe pe 28 februarie şi se vor finaliza peste 18 luni, cheul modernizat va avea o lungime totală de 86 de metri, vor exista cinci dane, suprafaţa platformei fiind de 125.264 mp.

Cea de-a doua etapă, în valoare de aproximativ 12 milioane de euro (din care 10,1 milioane de euro vor fi asigurate prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, proiect aflat în prezent în evaluare), presupune realizarea lucrărilor de racordare a portului la reţeaua de transport feroviar şi rutier.

Cea de-a treia etapă, în valoare de aproximativ 43 de milioane de euro, reprezintă doar investiţia beneficiarului privat, Metaltrade International & Port Bazinul Nou, şi constă în realizarea unei platforme multimodale şi a zonei de acces la platformă.

Toate cele trei etape ale proiectului sunt estimate a se finaliza în august 2023. Din acel moment, prin Portul Galaţi vor putea fi operate anual 150.000 de containere cu marfă, transformând obiectivul în unul unic la nivel naţional şi dezvoltând economia locală, prin crearea de 20.000 de noi locuri de muncă.

Citește totul despre:

#galati #multimodal #huburi

Comentarii