14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomiePiața imobiliară scade încet, dar sigur

Piața imobiliară scade încet, dar sigur

Prețurile apartamentelor scoase la vânzare în Constanța au început să scadă încet, dar sigur. Dacă în ultimii ani dezvoltatorii au majorat prețurile, pe fondul unei cereri puternice, iată că situația s-a schimbat. Cumpărătorii nu mai sunt dispuși să ofere prețuri atât de mari și, în plus, sunt mai selectivi. Există, de exemplu, investitori în Mamaia Nord – o zonă cu probleme grave de urbanism – care n-au reușit să vândă niciun apartament, deși au terminat blocul. Evident, nu vor recunoaște niciodată oficial acest lucru.

 

O scădere previzibilă

Marian Mureșanu, managerul unei agenții imobiliare din Constanța, spune că această scădere era previzibilă încă de la începutul anului. „Am spus încă din februarie că în lunile octombrie și noiembrie va fi un regres, care poate continua până în toamnă. A început acest regres din prima parte a lunii august, apoi a urmat un regres la prețul de vânzare al apartamentelor, atât cele noi, cât și cele vechi“. Motivul principal: cererea este mai mare decât oferta. „S-a construit mult, fără niște studii clare de absorbție a acestor apartamente. Având în vedere că au mers foarte greu autorizațiile în Constanța, cam toți dezvoltatorii s-au dus spre Mamaia Nord, care ține de Năvodari. A ajuns pur și simplu un cartier de vacanță al Năvodariului. Foarte puțini din Constanța își vor cumpăra acolo, atât timp cât au un copil la școală sau la grădiniță“, a mai spus Marian Mureșanu.

 

15.000 de euro peste „prețul de matcă“

Concret, prețurile din centrul Constanței, zona Soleta–Faleză Nord, sunt acum la nivelul de 82.000-84.000 de euro pentru două camere. Matca lor normală, spune Mureșanu, este de 65.000-70.000 de euro. Pentru trei camere, prețul este acum de 105.000-115.000 euro, în timp ce matca lor normală era de 85.000-90.000 de euro. În zonele limitrofe diferențele au fost mai mici, de 8.000-10.000 de euro. „Au fost diferențe mai mici, dar prețurile au urcat și acolo mult prea sus pentru zona respectivă“, a spus Mureșanu.

Probleme cu utilitățile

În multe zone noi din Constanța infrastructura are de suferit. Cartierele de la periferia orașului au avut probleme mari cu asigurarea curentului electric, de exemplu. Capacitatea instalată a fost prea mică pentru cea utilizată. Probleme sunt și acum în ceea ce privește racordul la rețeaua de gaze. Mult timp, în municipiul Constanța a existat o singură firmă care realiza branșamentele la gaz, fapt ce a dus la întârzieri de aproape doi ani din momentul depunerii cererii până la soluționarea ei. Cumpărătorii trebuie să întrebe dacă locuința este racordată la gaze, curent și canalizare, pentru a nu avea surprize ulterior.

 

Primăria a promis, dar nu a asfaltat

O altă problemă a construcțiilor noi este lipsa drumurilor. Primăria Constanța, prin edilul Decebal Făgădău, a promis că până în anul 2018 va asfalta toate străzile, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, zeci de străzi sunt încă la stadiul de pământ, iar despre trotuare nici nu are rost să vorbim: sunt pline de bălării și impracticabile. Mai mult, unii dezvoltatori promit celor care se vor muta în cartier că vor avea drumuri noi, deși de acest lucru se ocupă primăria, care nu poate asfalta nici ce a promis.

 

Locația, principalul atu

Pe de altă parte, din informațiile „României libere“, blocurile noi, construite bine, aflate în zone bune, centrale, nu au pierdut din preț deoarece este încă cerere mare pentru construcții de calitate, pe o piață în care calitatea este îndoielnică. Există dezvoltatori care construiesc în zone foarte căutate, pe principalele bulevarde, aproape de stațiunea Mamaia, și care vând bine, deși prețurile sunt peste medie, circa 1.500 de euro/mp. Așa cum se spune în imobiliare, trei lucruri sunt importante în alegerea unei locuințe: locația, locația și locația.

 

Scăderi în principalele orașe

În București, potrivit Imobiliare.ro, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au diminuat cu 1,2% luna trecută, de la 1.318 la 1.302 euro/metru pătrat util. Scăderi au fost consemnate pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi din București s-au depreciat însă mai puțin, cu 0,6% (de la 1.239 la 1.231 euro/metru pătrat util), în vreme ce unitățile locative nou-construite au resimțit un declin de 2% în decurs de o lună (de la 1.374 la 1.346 euro/metru pătrat util). În Brașov apartamentele s-au ieftinit, per ansamblu, cu 0,8%, de la 1.071 la 1.062 euro/metru pătrat util. Și în acest caz, locuințele vechi au consemnat o scădere mai mică, respectiv 0,5%, de la 1.059 la 1.054 euro/metru pătrat util. Unitățile locative noi, pe de altă parte, s-au depreciat cu 1,7%, de la 1.104 la 1.085 euro/metru pătrat util. În Cluj-Napoca prețurile au crescut, potrivit sursei citate, cu 0,9% pe parcursul lunii august, ajungând la o medie de 1.525 euro/metru pătrat util (față de 1.511 euro/metru pătrat util la finele lunii precedente). Luna trecută, locuințele vechi din oraș s-au apreciat cu 1% (de la 1.551 la 1.566 euro/metru pătrat util), iar cele noi au consemnat un avans de 1,5% (de la 1.461 la 1.483 euro/metru pătrat util) – fapt ce a dus la îngustarea ecartului dintre cele două segmente de piață.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă