16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăEconomiePiața imobiliară în 2021 - unde se construiesc cele mai multe locuințe...

Piața imobiliară în 2021 – unde se construiesc cele mai multe locuințe și care sunt prețurile

În anul 2021 urmează să fie date în folosință, la nivel național, peste 200 de ansambluri rezidențiale noi.

Potrivit informațiilor furnizate de site-ul Korter.ro, aproape jumătate dintre acestea sunt localizate în București și în zona limitrofă.

Capitala este urmată de Constanța în acest top. Pe litoralul Mării Negre ar urma să fie date în folosință 52 de ansambluri rezidențiale. Altele 34 vor fi finalizate în Iași, în timp ce în Cluj-Napoca 19. Toate aceste cifre fac referire la ansamblurile rezidențiale noi care încă mai de vânzare locuințe, transmite Korter.

 

Preț apartamente noi în București

Cea mai variată ofertă de locuințe este, bineînțeles, în capitală. În categoria „apartamente de vânzare București ” pot fi găsite de la studiouri și garsoniere până la apartamente spațioase cu peste 200 de metri pătrați. Și din punct de vedere al prețurilor oferta este variată. Astfel, la începutul anului 2021, prețurile la apartamente noi în București se situează între 18.000 euro și 1.800.000 euro.

După cum se poate observa și în graficul de mai jos, singura zonă din România în care mai sunt apartamente de vânzare cu peste 1 milion de euro este Constanța.

Deși are cea mai mare medie de prețuri/mp din toată țara, Cluj-Napoca nu intră nici măcar în top 3. Un apartament nou în orașul de pe Someș are prețuri de la 30.000 euro și poate ajunge până aproape la jumătate de milion de euro.

 

Pentru al doilea an la rând topul clasamentului alcătuit în funcție de volumul de imobile tranzactionate este identic. Pe primele două poziții se situează București (109.274) și Ilfov (54.333), în cele două zone fiind încheiate mai mult de 25% din totalul tranzacțiilor înregistrate pe tot parcursul anului 2020 (602.805). De altfel, chiar dacă a fost sub influența pandemiei de coronavirus, pe tot parcursul anului 2020 au fost tranzacționate cu 62.625 mai multe imobile față de anul 2019.

„Atât în 2019 cât și în 2020, cele mai multe vânzări s-au înregistrat în luna octombrie (58.334 – în 2019 și 83.675 – în 2020). Cele mai puține contracte de vânzare-cumpărare au fost înregistrate în ianuarie 2019 – 30.733 și aprilie 2020 – 27.021”, arată statisticile Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. 

 

 

Apartamente de vânzare

La nivel național, cele mai căutate locuințe vor și în anul 2021 apartamentele cu două camere. Potrivit analizei efectuate de site-ul de imobiliare Flatfy.ro, un apartament cu două camere are un prețuri medii diferite în funcție de oraș. Cele mai scumpe astfel de locuințe sunt situate în Cluj-Napoca, acolo unde media prețurilor este de 1.480 euro/mp în cazul apartamentelor situate în blocuri vechi, respectiv 1.380 euro/mp pentru cele din ansambluri rezidențiale noi. Următorul oraș din top este Timișoara, unde prețurile la apartamente vechi sunt de 1.128 euro/mp, iar cele noi 1.224 euro/mp. Pe ultima treaptă a podiumului se clasează București cu prețuri medii de 1.083 euro/mp pentru apartamentele cu două camere din blocuri vechi și 1.197 euro/mp în cazul celor situate în ansambluri rezidențiale noi. 

 

 

Se poate observa că în unele orașe sunt mai scumpe apartamentele noi, în timp ce în altele sunt mai apreciate cele situate în blocuri vechi. Din punct de vedere a rentabilității, părerile sunt împărțite. Unii oameni preferă apartamentele din ansambluri rezidențiale noi pentru că oferă un grad de confort sporit, o compartimentare modernă și costuri de întreținere mai mici. Totodată, majoritatea au disponibile (contra cost) locuri de parcare pentru locatari.

În schimb, multe dintre blocurile vechi sunt mult mai bine izolate fonic și amplasate în principalele puncte de interes din fiecare oraș.

Cert este că înainte de achiziționa o locuință îți recomandăm să analizezi piața imobiliară și anunțurile de vânzare apartamente listate. Principalele puncte pe care trebuie să le analizezi sunt: locația și accesul, prețul, construcția și cheltuielile de întreținere. Îți recomandăm să alegi o locuință care îți oferă acces facil și cu mijloacele de transport în comun și care este amplasată în apropierea unor unități de învățământ (creșă, grădiniță, școală), dar și a unor magazine.

Pentru a vedea dacă prețul solicitat de vânzător este real, îți recomandăm să analizezi alte oferte din aceeași zonă sau să apelezi la un evaluator. Cheltuielile de întreținere pot fi aflate direct de la asociația de proprietari, proprietar sau vecini.

Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă