Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Piaţa gazelor este în plină expansiune şi va creşte pe termen mediu, dar are un nou concurent

Piaţa gazelor naturale e în plină expansiune şi va creşte pe termen mediu, dar numeroşi factori indică un viitor mai puţin promiţător decât se credea.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 17.07.2019 - 09:53

Până de curând, gazele naturale au fost apreciate drept cel mai curat combustibil fosil, iar toţi indicatorii indică o creştere a cererii şi a producţiei. Cu toate acestea, piaţa se dezvoltă rapid, iar regenerabilele devin alternative populare şi viabile economic faţă de combustibilii fosili.

Specialiştii Coface subliniază că, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, gazele naturale au cunoscut cea mai mare rată de creştere a consumului dintre toţi combustibilii fosili, din anul 2006. Cererea de gaze va continua să crească, în principal datorită creşterii cererii în Asia şi în special în China, a cărei politică impune obiective stricte referitoare la calitatea aerului, precum şi o trecere obligatorie de la cărbune la gaz.

”Gazul e recunoscut ca mijloc practic de producere a energiei, datorită abundenţei, versatilităţii şi faptului că poluează mai puţin decât ceilalţi combustibili fosili. În comparaţie cu cărbunele, gazele naturale emit cu 40% mai puţin CO2, pulbere în suspensie (PM2,5), SO2 şi oxizi de azot (NOx).Gazele naturale sunt sursa de energie utilizată cel mai adesea pentru a completa sursele de energie regenerabilă, adesea intermitente şi care necesită planuri de rezervă, cu surse rapide şi fiabile”, potrivit unui raport Coface, citat de News.ro.

Nu reduc riscul încălzirii globale

Gazele naturale sunt, de asemenea, integrate în procesele industriale, în special ca materie primă pentru produsele petrochimice, datorită unuia dintre derivaţii săi: etanul. Gazele naturale şi lichidele conexe reprezintă aproximativ 29% din totalul combustibililor fosili utilizaţi ca materie primă în industria chimică.

Deşi emit în timpul arderii mai puţine particule decât petrolul sau cărbunele, gazele nu sunt în niciun caz o sursă de energie curată şi nu vor reduce riscul încălzirii globale, se mai arată în raport. Extracţia de gaze de şist este extrem de poluantă, necesitând cantităţi mari de apă şi injecţia de substanţe chimice în sol, pentru a sparge piatra. Fracturarea poluează şi apa de la robinet, ameninţând accesul la apă potabilă sigură în comunităţile rurale.

Comentarii