5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomiePetre Daea: România nu susţine plafonarea plăţilor directe către fermieri

Petre Daea: România nu susţine plafonarea plăţilor directe către fermieri

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, în vederea unei tranziţii cât mai eficiente între Preşedinţii, ministrul Daea s-a deplasat în Austria unde a avut un dialog cu omologul austriac pentru a discuta aspectele specifice preluării negocierilor pe dosarele din aria de competenţă.

“Austria îşi propune să avanseze negocierile privind alocările financiare pentru Politica Agricolă Comună, unul din obiective fiind acela de a menţine la nivelul UE o agricultură multifuncţională, în paralel cu promovarea şi conservarea zonelor rurale, cu accent pe regiunile cele mai dezavantajate, precum cele montane. Preşedinţia austriacă va depune toate eforturile ca dosarul privind practicile comerciale neloiale în domeniul agriculturii să avanseze şi sunt şanse mari ca acesta să fie finalizat de Preşedinţia română. La fel ca şi România, Austria consideră că PAC trebuie să beneficieze de un buget cel puţin la nivelul celui actual. Pentru România este deosebit de important ca noua Politică Agricolă Comună să îşi păstreze structura pe cei doi Piloni, să existe flexibilitate între aceştia, iar povara administrativă pentru fermieri să fie redusă pentru a putea răspunde obiectivelor privind securitatea alimentară”, se menţionează în comunicatul citat.

Tot în cadrul acestei vizite s-a discutat şi despre posibilitatea ca experţi din România să participe alături de experţi austrieci la reuniunile Grupurilor de Lucru din cadrul Consiliului UE pentru a dobândi experienţă şi a putea gestiona şi prelua cu uşurinţă dosarele.

Pe de altă parte, în cadrul întâlnirii din Germania, programată cu ministrul federal pentru Alimentaţie şi Agricultură, Julia Klöckner, oficialul român a precizat faptul că nu susţine plafonarea plăţilor directe către fermieri, temă esenţială pentru PAC.

“Avem un interes comun – să ne conectăm pe obiective puternice. Ne bucurăm că împărtăşim acelaşi punct de vedere cu Germania, întrucât nici România nu susţine plafonarea plăţilor directe către fermieri, temă esenţială pentru PAC şi, implicit, pentru agricultură românească. Totodată, ne onorează invitaţia Germaniei de a organiza împreună Forumul pentru alimentaţie şi agricultură, anul viitor, în contextul în care România va deţine în 2019 Preşedinţia Consiliului UE’, a arătat ministrul român al Agriculturii.

La rândul său, omologul german a declarat că este necesară colaborarea pentru a ajunge la u concept unitar pentru viitoarea politică agrară.

“Este important să cunoaştem situaţia agriculturii în ţările noastre partenere din UE. Dorim să identificăm punctele comune în poziţiile noastre şi să colaborăm la un concept unitar pentru viitoarea politică agrară. Relaţiile bune şi dialogul cu partenerii europeni sunt obligatorii. Ele reprezintă premisa pentru a întări unitatea în Europa – de aceea voi intensifica în continuare colaborarea bazată pe încredere cu România”, a spus ministrul german.

Klöckner a explicat, totodată, că fermierii europeni trebuie să depăşească o serie de provocări şi, de aceea, o politică agrară comună, modernizată şi nebirocratică va trebui pe viitor să creeze condiţii viabile pentru aceştia.

În cadrul vizitei de la Berlin au mai fost abordate subiecte legate de priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul UE, identificarea unor puncte comune de interes pe care Germania ar putea să le susţină, precum şi organizarea unor acţiuni comune pe perioada Expoziţiei Internaţionale Săptămâna Verde 2019 (perioada 18 – 27 ianuarie 2019), în vederea creşterea vizibilităţii României în plan internaţional.

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a participat în perioada 27-29 iunie la două întâlniri de lucru pe plan extern: prima întâlnire a avut loc în Austria cu Elisabeth Kostinger, ministrul federal pentru sustenabilitate şi turism, în prezenţa ambasadorului României în Austria, Bogdan Mazuru. Cea de-a doua întâlnire a avut loc în Germania cu Julia Klöckner, ministrul federal pentru alimentaţie şi agricultură, alături de Emil Hurezeanu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Germania.

Cele mai citite

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...
Ultima oră
Pe aceeași temă