14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăEconomiePeste 190 noi soiuri de plante testate vor fi înregistrate în Catalogul...

Peste 190 noi soiuri de plante testate vor fi înregistrate în Catalogul Oficial al Soiurilor

“În această perioadă s-a întrunit la sediul Institutului de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) din Bucureşti, Comisia de înregistrare a soiurilor de plante agricole şi horticole, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Soiurile propuse Comisiei pentru înregistrare şi-au încheiat ciclul experimental în anul 2018 şi corespund criteriilor stabilite de legislaţia în vigoare, sunt distincte, uniforme şi stabile, iar soiurile din speciile de culturi de câmp posedă valoare agronomică şi de utilizare satisfăcătoare”, se arată într-un comunicat al ministerului remis AGERPRES.

Câteva dintre noile soiuri au fost testate pentru rezistenţa la boli, prin infecţii artificiale (de exemplu lucerna) sau pentru rezistenţa la lupoaie la floarea-soarelui, stabilită în câmpul experimental static al ISTIS. “La solicitarea aplicanţilor, s-a verificat rezistenţa la tratamentele cu erbicide pe bază de imidazolinone, cycloxydim şi erbicidele sulfonilureice”, se arată în comunicat.

În acest context, Comisia a propus pentru înscriere în Catalogul oficial un număr de 198 soiuri noi, din care: 142 soiuri din specii de culturi de câmp, 34 soiuri de legume, 17 soiuri de pomi şi arbuşti fructiferi, 1 soi de viţă de vie şi 4 soiuri de plante ornamentale.

Propunerile comisiei au fost aprobate de către ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Potrivit MADR, în ultimii ani, în perioada de testare, la soiurile candidate s-a urmărit influenţa schimbărilor climatice asupra rezultatelor de producţie şi a însuşirilor fiziologice, în vederea promovării unor soiuri cu mare adaptabilitate la condiţiile de mediu existente.

Comisia de înregistrare a soiurilor de plante agricole şi horticole a fost formată din reprezentanţi din cadrul MADR, ai Institutului de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) şi profesori universitari din cadrul USAMV Bucureşti. Discuţiile în cadrul şedinţei s-au derulat pe baza documentaţiei tehnice realizate de către ISTIS. Materialul a fost transmis membrilor comisiei înaintea reuniunii, pentru consultare. 

Cele mai citite

Eurobarometru. Românii, tot mai interesați de alegerile europarlamentare

Alegerile locale au fost comasate cu cele europarlamentare și au loc pe data de 9 iunie, iar porivit unui sondaj realizat de parlamentul european,...

DIICOT a reținut doi suspecți la Pitești, pentru trafic de droguri

La data de 16 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au luat măsura...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă