20.7 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Peste 10 milioane de țigări de contrabandă au fost capturate de la declanșarea stării de urgență

Autoritățile române au capturat peste 10 milioane de țigarete de contrabandă de la începutul stării de urgență, din cauza pandemiei de coronavirus.

Aceste date sunt indicate pe site-ul „StopContrabanda.ro”, care centralizează în timp real situația capturilor de țigarete din România.

În 2019, statul român a pierdut circa 600 de milioane de euro din cauza contrabandei cu țigări, bani neîncasați din accize și taxe. România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est, această formă de infracționalitate fiind amplificată și de faptul că România are 2.000 de kilometri de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România.

Pe de altă parte, tot în anul 2019, lupta împotriva traficului ilicit de mărfuri a marcat o victorie importantă, prin legiferarea zilei de 21 aprilie ca Ziua națională împotriva traficului ilicit de produse. Este un demers oficial care subliniază în primul rând nevoia de coordonare integrată a eforturilor de combatere a acestui fenomen cu implicații grave asupra economiei și a comunităților, dar și recunoașterea rolului major jucat de autorități în combaterea contrabandei, ale căror eforturi necesită permanent resurse și capabilități care să întărească acest obiectiv.

Campania „Stop contrabanda” a fost lansată în primăvara anului 2017 de către British American Tobacco pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări și a veni în sprijinul autorităților cu o evidență a capturilor și a zonelor celor mai afectate de traficul ilicit și pentru a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă