Pentru ce autostrăzi, drumuri și poduri vor autoritățile bani de la Bruxelles

Ministerul Transporturilor vrea să trimită în acest an la Comisia Europeană șapte noi aplicații de finanțare pentru proiecte majore. Printre ele, Centura Bucureștiului la profil de autostradă și podul peste Dunăre de la Brăila.

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 17.05.2018 - 10:48

Pentru acest an, Ministerul Transporturilor are în plan transmiterea a șapte aplicații noi de finanțare către Comisia Europeană, aferente următoarelor proiectelor majore:

-           ”Modernizare ecluze FAZA 2” (deja transmis CE în luna aprilie 2018)”

-           ”Reabilitare DN 73 Pitești- Brașov”

-           ”Construcție pod peste Dunăre la Brăila”

-           ”Construcție Centura București”

-           ”Construcție autostrada Transilvania - secțiunea Gilău – Nădășelu-Mihăiești”

-           ”Construcție drum de mare viteză Pitești – Craiova”

-           ”Îmbunătățirea serviciilor de transport public de călători cu metroul pe Magistrala 2 Berceni- Pipera”.

De remarcat că nu este cuprins niciun proiect feroviar propriu-zis, ci doar cel referitor la metroul bucureștean.

Dezvinovățiri după atenționarea de la Corina Crețu

“Toate aceste proiecte se află într-un stadiu avansat din punctul de vedere al pregătirii documentațiilor necesare pentru completarea corespunzătoare a aplicației de finanțare, beneficiind constant de asistență tehnică din partea JASPERS. De asemenea, toate proiectele noi aflate în portofoliu vor fi lansate respectând toate prevederile legale din domeniu, inclusiv aspecte legate de aprobările de mediu, calitatea documentației, respectarea procedurilor privind achizițiile publice. Proiectele noi împreună cu cele aflate în diferite stadii  de implementare vor asigura țintele de absorbție stabilite pentru anul 2018, astfel încât pentru acest an nu există un risc de dezangajare a fondurilor nerambursabile pentru sectorul de transport”, a precizat joi Ministerul Transporturilor.

Precizările vin după ce, recent, comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, a tras de urechi autoritățile de la Bucureștiși în special Ministerul Transporturilor, pentru slaba absorbție a fondurilor europene. Oficialii MT s-au lăudat, tot joi, că acest minister este responsabil până la această dată de absorbția a aproximativ 820 milioane Euro, pe locul doi după Agricultură ca valoare a fondurilor absorbite de România.

“În ceea ce privește situația execuției bugetare pe proiecte, la trimestrul I 2018 (cu corecție aplicată) Ministerul Transporturilor a avut ca țintă de absorbție 229.489.487 lei din care a realizat 99,17%, reprezentând 227.575.076 lei. În ceea ce privește stadiul contractării în cadrul POIM 2014-2020, din totalul în valoare de 6.809.320.366 Euro (UE + Buget de Stat) la acest moment au fost aprobate proiecte în procent de 73,96 % din alocarea UE, din februarie 2017 până în prezent, și contractate în procent de 61,07%, din care Fond de Coeziune 74,74% și Fond European de Dezvoltare Regională în 32,05%. În total au fost aprobate 35 de proiecte în valoare eligibilă de 4.937.369.840 Euro”, se arată în comunicatul MT.

Comentarii