6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomiePași către un euro digital, alternativa UE la criptomonede

Pași către un euro digital, alternativa UE la criptomonede

Factorii de decizie politică discută dacă trec la o fază exploratorie, despre care președintele BCE, Christine Lagarde, consideră că ar putea dura aproximativ doi ani. În cele din urmă, cetățenii zonei euro ar putea deține o monedă virtuală a băncii centrale până la mijlocul acestui deceniu, în jurul anului 2025, punând la dispoziție cetățenilor o nouă modalitate de plată.

Prin acest proiect ambițios, BCE își propune să nu rămână în urma tendinţelor de creştere a plăţilor fără numerar, care s-a amplificat odată cu pandemia de Covid-19. De altfel, Banca Centrală Europeană se teme că această tendinţă va fi una de care vor profita monedele virtuale private sau valutele străine. Dacă va merge pe crearea unui euro digital, BCE va urma, cel mai probabil, traseul Chieni, care și-a propus să facă din e-yuan o monedă internațională de referință, iar testele cu plățile în e-yuan via telefonul mobil sunt în plină desfășurare atât în Beijing, dar și în alte orașe.  De asemenea, insulele din estul Caraibelor care au o bancă centrală, inclusiv Grenada, St. Kitts și Nevis, au lansat deja propria lor monedă digitală. Banca centrala a SUA, Fed, și Banca Angliei analizează posibilitățile pentru dezvoltarea propriei lor criptomonede, dar există și companii, de exemplu Facebook, care și-au anunțat planul de a lansa o monedă virtuală. 

Deși un euro digital nu este sigur, caracteristicile sale probabile se cristalizează deja. Cercetările și observațiile oficiale descriu un sistem de plăți rapid, ușor de utilizat și sigur.

Președintele BCE, Cristine Lagarde, declara la finalul săptămânii trecute pentru Bloomberg Television: „Ceea ce am auzit de la oameni este că vor ca viața privată să fie protejată. Dar, în același timp, trebuie să ne asigurăm că nu accelerează spălarea banilor sau finanțarea terorismului, așa că, pentru fiecare aspect, trebuie să găsim un echilibru corect “.

Site-ul web al BCE spune că un euro digital ar fi „ca bancnotele, dar digital”. În realitate, o caracteristică cheie a bancnotelor și a monedelor – capacitatea de a efectua plăți simultan anonime și offline – va fi o provocare de replicat.

Banca Centrală a Suediei, Riksbank, a menționat într-un raport din acest an că monedele digitale vor trebui verificate de un registru la distanță pentru a evita falsificarea, compromitând anonimatul.

BCE promite o utilizare rapidă, ușoară şi complet sigură pentru achitarea cumpărăturilor la supermarket, online via o aplicaţie pe smartphone de exemplu, precum şi în afara domeniului online cu ajutorul cardurilor de plăţi similare cardurilor de debit.

“O Europă suverană are nevoie de soluţii de plăţi inovative şi competitive”, a declarat recent ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz.

Euro digital va permite gospodăriilor şi companiilor să depună direct această monedă într-un cont deschis la banca centrală, la care până acum accesul era rezervat doar băncilor comerciale. Aceşti bani vor fi protejaţi împotriva oricărui risc de pierdere, un argument puternic într-un moment în care proiectul de garantare europeană a depozitelor este în impas.

BCE a promis cel puțin un rezultat, spunând că „un euro digital nu ar înlocui numerarul, ci mai degrabă îl va completa”.

 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă