Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

La Galați, 13 milioane de euro, aruncate în Dunăre

Parcul industrial se desființează când a venit primul investitor

Edilii orașului și-au spus că ar trebui să mizeze pe oferirea de facilități și pe Dunăre, care prezintă varianta transportului naval de mărfuri spre vestul Europei, mai ieftin decât cel rutier.

Share

Ticu Ciobotaru 0 comentarii

Actualizat: 21.02.2018 - 12:02

Povestea halucinantă a Parcului Industrial Galați ilustrează degringolada din administrație care pune pe fugă investitorii. Galațiul este un oraș cu tradiții industriale, dar care nu reușește să atragă investitori din cauză că zona nu este legată de restul țării nici măcar printr-un drum expres.

Edilii orașului și-au spus că ar trebui să mizeze pe oferirea de facilități și pe Dunăre, care prezintă varianta transportului naval de mărfuri spre vestul Europei, mai ieftin decât cel rutier.

Așa a fost începută în 2004 construirea Parcului Industrial Galați, pe baza unei finanțări de 11 milioane de lei, din care cinci milioane de la Ministerul Dezvoltării. Pentru construirea acestuia, a fost transferat de la Zona Liberă Galați un teren de 21,8 ha, cu acces la malul Dunării.

Până în 2006, adică până să înceapă efectiv lucrările, la Industrial Parc SRL Galați fuseseră tocați toți banii de la Ministerul Dezvoltării și Primărie. Municipalitatea a „pompat” bani în continuare și parcul industrial a fost finalizat în 2013, dar de la 11 milioane lei s-a ajuns ca investițiile totale să fie de 59 milioane lei, adică 13 milioane de euro.

Față de costurile estimate inițial, este o „majorare” cu 430%! Din acești bani s-au construit un sediu administrativ, o hală, câteva platforme betonate, un gard și o cabină pentru portar. Inspectorii de la Curtea de Conturi au fost uluiți să constate că numai cabina portarului și un gard au costat vreo 911.000 lei, adică 200.000 de euro. Inaugurat în 2013, parcul industrial nu a avut clienți, dar timp de trei ani a consumat bani pentru cheltuieli de funcționare și reparații, pentru că acoperișul a fost zburat de o furtună.

 Blocaj total, creat de un fost director

În ianuarie 2017, Consiliul Municipal Galați a aprobat transferul a 16,8 din cele 21,8 ha ale Parcului Industrial Galați la Zona Liberă Galați, de unde fusese luat terenul, pentru că la Zona Liberă apăruse un investitor din Statele Unite interesat să-și dezvolte afacerea.

Deși terenul era deja transferat la Zona Liberă, după trei luni, pe 25 aprilie, directorul de la Parcul Industrial, Costică Voicu, a semnat un contract cu o firmă românească cu capital din Ucraina, VVK Eurotehnologic SRL Galați, căreia i-a concesionat pe 49 de ani întreaga suprafață a parcului, fără să anunțe primăria. Astfel s-a ajuns într-o situație fără ieșire. Investitorul din Statele Unite, de la Zona Liberă, nu poate beneficia de concesiunea de teren din Zona Liberă din cauză că directorul Parcului Industrial Galați a semnat contractul cu firma din Ucraina, iar aceasta din urmă nu poate beneficia de concesionarea terenului din Parcul Industrial din cauza transferului aprobat de Consiliul Municipal.

„Suntem în situaţia în care pierdem investitori pentru că nu avem cum să închiriem. Avem un contract care a apărut de nicăieri, pe 49 de ani, cu o societate ucraineană care pretinde că ar fi concesionat acest teren printr-o negociere directă la momentul respectiv, cu fostul director. Acesta nu mai e angajat al Industrial Parc SRL. Nu mai este angajat nici în cadrul primăriei, ne-am încheiat toate socotelile cu dumnealui. Urmează ca şi alte instituţii ale statului să-şi spună punctul de vedere în această speţă. Cred că face parte dintr-o anchetă. Aşteptăm să vedem ce spune instanţa”, spune primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu.

Primăria, război în instanță

S-a ajuns la un război în instanță și la un dosar de cercetare penală. Pe de o parte, în dosarul nr. 3341/121/2017, aflat pe rolul Tribunalului Galați, Primăria Galați a dat în judecată instituția din subordine, adică Parcul Industrial, dar și firma VVK Eurotehnologic, pentru a obține anularea contractului de concesionare a terenului.

„Este înregistrat dosarul pe rolul Secţiei a II-a Civilă a Tribunalului Galaţi, reclamant fiind Municipiul Galaţi, prin primar, în contradictoriu cu Industrial Parc SRL şi o altă firmă, pentru constatarea nulităţii absolute a contractului nr. 3 din 25.04.2017 prin care a fost cedată folosinţa asupra unui teren, proprietatea Industrial Parc SRL”, a precizat judecătorul Robert Florea, preşedintele Tribunalului Galaţi. La rândul său, VVK Eurotehnologic a dat în judecată Parcul Industrial, în dosarul nr. 2846/121/2017, aflat tot pe rolul Tribunalului Galați. În acest dosar a devenit intervenit și Primăria Galați. Acest proces a fost oprit până la pronunțarea instanței în celălalt dosar, în care e fixat un nou termen  pe 26 februarie. Între timp, a fost sesizat și Parchetul Tribunalului Galați, care anchetează cazul.

Parcul industrial, executat silit și desființat

Mai nou, Primăria Galați vrea să angajeze un executor pentru executarea silită a SC Industrial Parc SRL.

Primăria a lansat procedura pentru atribuirea contractului pentru „servicii de evaluare a bunurilor imobile proprietatea persoanelor juridice debitoare către bugetul local Galaţi”. După evaluare, vor fi scoase la licitație terenuri, clădiri şi maşini care aparțin unui număr de 32 de firme ce au datorii la bugetul local.

Printre acestea se află și SC Industrial Parc SRL Galați, care la 31 decembrie 2017 datora la bugetul municipalității suma de 494.521 lei. Pentru acoperirea acestei datorii, Primăria Galați va scoate la licitație „hală depozitare în suprafaţă de 1.127 mp - teren + clădire”. Astfel, Parcul Industrial va fi practic desființat, iar Primăria Galați va trebui să returneze banii primiți de la Ministerul Dezvoltării. După ce s-au cheltuit 13 milioane de euro pe facilitățile pentru potențialii investitori, s-a ajuns de unde s-a plecat. Iar investitorii se întorc de unde au
venit! 

Comentarii

loading...