11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomiePământul românesc este aur curat pentru întreaga lume

Pământul românesc este aur curat pentru întreaga lume

Vânzarea exploatației de 55.000 de hectare marca intrarea masivă a arabilor pe piața agricolă a Europei.

La acel moment, Duluțe a oferit unele detalii privind tranzacția, menționând că are o valoare între 200 și 250 de milioane de euro, că el rămâne cu o participație minoritară și că arabii au planuri mari la Brăila. ‘’Este strict vorba despre o tranzacţie între entităţi private, nu se vinde pământul din Insulă, că ăla e al statului, se vinde afacerea. Palma am bătut-o, după cum am agreat şi clauzele generale… Din ce mi-au prezentat, vor investi circa 500 de milioane de euro, în cinci ani, în utilaje, amenajări pentru irigatii şi extindere în zootehnie”, spune Duluţe.

Acum, acesta, cu o parte din bani deja în conturi, vorbește mai pe larg despre ce se va întâmpla cu Insula Mare și planurile pe care la care în continuare. Doar cu o parte, pentru că finalizarea tranzacției se va face în luna februarie a anului viitor. Duluțe nu vrea să spună cât a încasat deja și nici cu ce procent de acțiuni rămâne.

Aflăm astfel, de la fermier, că arabii au pregătiți 500 de milioane de euro pentru modernizarea și -extinderea activității. Investițiile în utilaje, amenajări -pentru irigații şi extindere în -zootehnie. Pe partea cu ani-malele, este vorba de o dezvoltare integrată, de la creşterea animalelor – oi -– la sacrificare şi -procesare. Înţeleg că vor să crească 150.000 de oi în insulă, soiuri aclimatizate. -Este şi normal la ce piaţă au ei. Sigur, acum am avut -ghinionul cu bolile astea la animale, de-au venit peste noi, dar situația se va regla”, precizează fermierul.

Potrivit acestuia, culturile locale vor fi păstrate, mai ales cerealele, iar unele, cum ar fi cele de lucernă (2.500 de hectare în prezent), extinse. -“Maxim 10.000 de hectare vor fi cu lucernă – nutreț pentru animale”, mai spune Duluțe. În prezent, acesta urmărește să cumpere cât mai mult teren agricol în țară. “Am în vedere 1.200 de hectare în zona Timișoara – Arad, de la un neamț, mai tatonez și sudul Moldovei. Ideea e că am multe oportunități acum, lumea a aflat că stau pe cash și am tot felul de propuneri. Ideea, în mare, este să cumpăr terenuri pentru a face o afacere din vânzarea lor ulterioară.”

 

Cumpără și ferma, beneficiază și de subvenție de milioane

Agricost, firma ce deține concesiunea pe 30 de ani a Insulei Mari, cultivă grâu, lucernă şi rapiţă. Duluţe a preluat în 2012, de la Agenţia Domeniilor Statului, cele 56.000 de hectare de teren arabil în cel mai bun loc agricol din ţară, Insula Mare a Brăilei.

Prin vânzarea fermei de către Duluţe, arabii vor beneficia nu doar de o suprafaţă uriaşă de teren, ci şi de sume importante de bani de la UE, reprezentând plăţile directe de care beneficiază agricultorii din Europa. În 2017, Agricost a încasat de la APIA 9,4 milioane de euro subvenţii agricole pe suprafaţă, la care se vor adăuga sprijinul financiar aferent Măsurii 13 – Zone defavorizate, precum şi plata sprijinului cuplat în sectorul vegetal pentru suprafeţele cultivate anul trecut cu lucernă şi soia. Adică încă 6 milioane de euro. După ce vor achiziţiona Agricost, arabii vor plăti la Agenţia Domeniilor Statului o sumă pentru arendare, în jur de 5 milioane de euro anual.

 

Cine este arabul din Insula Mare?

Viitorul proprietar al Agricost este emirul emiratului Abu Dhabi. Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan este preşedinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera şi de-a lungul timpului a fost de mai multe ori -ministru şi chiar prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite. Deţine o diplomă de licenţă în ştiinţe politice şi administraţie de afaceri, pe care a primit-o de la -Universitatea Emiratele Arabe Unite  Al Dahra are activităţi în agricultură – cultivarea cerealelor, producţia şi tradingul acestora, având două divizii, de hrană pentru animale şi de alimente pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi -legume.  

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă