AMNISTIA FISCALĂ Nu este amnistie fiscală, ci sprijin pentru conformare de plată

Orlando Teodorovici vorbeşte acum despre restructurarea financiară a datornicilor la stat

Restructurarea financiară nu e o amnistie fiscală, ci un sprijin de conformare pentru companiile care au datorii faţă de stat, spune Teodorovici.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 23.07.2019 - 11:10

"Nu este o amnistie fiscală, e o restructurare financiară şi, practic, un sprijin pentru conformarea pentru plată de către cei are au faţă de stat aceste datorii”, a explicat Teodorovici. Apoi a detaliat: „E simplu: un plafon de un milion de lei; peste el, se face această eşalonare, pe baza unui plan de restructurare, ca şi în cazul insolvenţei şi, dacă la finalul acestei perioade de 7, 8, 10 sau 12 ani se respectă calendarul, de-abia atunci accesoriile - adică penalităţile şi dobânzile - se înlătură. Este o şansă pe care o au în special companiile româneşti, şi de stat, şi cele private".

Demnitarul a precizat că, în cazul în care nivelul datoriilor e de sub un milion de lei, "dacă se plăteşte principalul până la finalul lunii noiembrie, atunci se elimină accesoriile, penalităţile şi dobânzile".

Şeful de la Finanţe a subliniat că proiectul de act normativ pentru acordarea unor facilităţi fiscale este publicat pe site-ul MFP şi până la finalul lunii iulie ar putea fi aprobat. Autorităţile au luat în calcul două scenarii pentru acordarea unor facilităţi fiscale: pentru datorii de peste şi, respectiv, sub un milion de lei.

 

Cuiul lui Pepelea

La finalul anului trecut, 31 de companii de stat aveau datorii de peste 748 de milioane de lei şi dobânzi penalizatoare de 981,4 milioane de lei. 28 de companii cu capital privat şi de stat aveau datorii de 529 de milioane de lei şi accesorii de 388 de milioane de lei. Alte 2.633 de firme cu capital privat aveau datorii de 12,9 miliarde de lei şi accesorii de 8,6 miliarde de lei, iar 30 de instituţii publice datorau statului 71,7 milioane de lei şi accesorii de 56 de milioane de lei.

O situaţie a contribuabililor cu datorii de sub un milion de lei indică faptul că, la sfârşitul anului trecut, 22.988 de persoane fizice (inclusiv PFA, II, IF sau profesii liberale) însumau datorii de 698,9 milioane de lei şi accesorii de 800 de milioane de lei. Alte 285.322 de companii cu capital integral privat aveau datorii de 16,6 miliarde de lei şi 9 miliarde de lei accesorii. O ţară a datornicilor mari şi mici, care-şi amână plata datoriei. Dacă o pot plăti.

Comentarii