14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieOrlando Teodorovici susţine că sistemul de recalculare a pensiilor de stat este...

Orlando Teodorovici susţine că sistemul de recalculare a pensiilor de stat este învechit

Teodorovici a afirmat că Guvernul ar trebui să aloce o sumă anticipată de bani pentru pensii, iar după recalculare aceasta să se regleze. „De ce omul care are dreptul la o pensie să aştepte un sistem învechit şi înţepenit, de multe ori, să aştepte o recalculare de pensie?“, s-a întrebat retoric demnitarul.

Apoi a continuat, în aceeaşi manieră: „De ce nu alocăm noi, statul, o sumă, pe care am anticipa-o că ar fi cea corectă şi, după recalculare, să înceapă să se regleze“, detaliind că, în viziunea lui, „omul trebuie să primească astăzi cel puţin cât ar trebui să primească în urma unei recalculări de pensii. Oamenii nu au timp să aştepte“.

Ministrul de Finanţe a adăugat că recalcularea pensiei, pentru unele persoane, se va finaliza când acestea nu vor mai fi în viaţă. „Din păcate, viaţa aşa este, sunt oameni a căror pensie se va recalcula când nu mai sunt pe această lume. Asta este viaţa, trebuie să fim foarte pragmatici“, a spus Orlando Teodorovici, conform Mediafax.

Apoi a continuat, tot retoric: „Atunci de ce să aştepte? Tu, ca stat, ai greşit faţă de oameni, tu, ca stat, trebuie să plăteşti şi să asiguri fiecărui om ceea ce merită, atunci când merită, nu peste nu-ştiu-cât timp. E o altă abordare, pe care mi-aş dori tare mult să o văd în această ţară. Să facem ceea ce simţim“.

 

Sume enorme

 

Problema de fond este că mulţi experţi se întreabă care este soluţia pentru ca pensiile foarte mari ce rezultă din Legea pensiilor să poată fi date, fără blocarea bugetului de stat în anii următori. Punctul de pensie ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Creşterile sunt etapizate astfel: anul 2019 – 1.265 de lei, anul 2020 – 1.775 de lei, anul 2021 – 1.875 de lei. Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Legea pensiilor va avea un impact bugetar matematic de 8,4 miliarde lei, anul acesta; de 24,8 miliarde lei anul viitor; de 58,1 miliarde lei în anul 2021; iar în anul 2022 ar urma să aibă un impact bugetar astronomic, de 81,1 miliarde lei.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă