12.2 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Ordonanța militară 8. Se suspendă exportul de grâu, făină, zahăr și ulei

Decizia de suspendare a exporturilor la o serie de produse agroalimentare este valabilă pe toată durata stării de urgență, care va fi prelungită, după cum anunțase președintele Iohannis, cel puțin până la mijlocul lunii mai.

Conform Ordonanței militare 8, pe perioada stării de urgență se suspendă exportul pentru următoarele produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, orez, soia, făină de grâu, turte, produse de panificație și patiserie, biscuiți, ulei de semințe, zahăr.

Procedurile de export ale acestor tipuri de produse agroalimentare care sunt în derulare la data intrării în vigoare a Ordonanței militare 8 vor fi de asemenea suspendate pe perioada stării de urgență.

Pe de altă parte, achiziționarea intracomunitară a produselor agroalimentare din categoria celor enumerate se poate face numai dacă statul importator, din UE, face dovada faptului că produsele achiziționate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, nu și exportului.

În România, piețele agroalimentare rămân deschise pentru producători și pentru clienți.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă