ONU: Ajutor pentru palestinieni în contextul unei crize bugetare fără precedent

Agenţia ONU pentru palestinieni (UNRWA) caută ajutor pentru a acoperi golul de finanţare de jumătate de milion de dolari, la o conferinţă a donatorilor la Roma, relatează dpa.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 15.03.2018 - 14:29

"A finanţa #UNRWA pentru a-i permite să-şi continue mandatul este un responsabilitate politică, legală, morală şi umanitară", a scris pe Twitter ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi.

Iordania coorganizează conferinţa de la Roma alături de Suedia şi Egipt.

Criza de buget a UNRWA a fost exacerbată de o decizie din ianuarie a principalului său donator, Statele Unite, de a-şi reduce fondurile, cerând reforme din partea agenţiei.

SUA s-au angajat să plătească în acest an numai 60 de milioane de dolari, în scădere semnificativă de la cele circa 360 de milioane de dolari din 2017, potrivit comisarului general al UNRWA, Pierre Krahenbuhl.

Reducerea finanţărilor americane a fost anunţată în contextul tensiunilor dintre preşedintele Donald Trump şi conducerea palestiniană din cauza deciziei din decembrie a liderului de la Casa Albă de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Peste 90 de ţări au fost invitate la discuţiile de la Roma, la care iau parte de asemenea secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

"Suntem aici să ajutăm UNRWA să treacă peste cea mai grea criză financiară din istoria sa", a spus Guterres în deschiderea conferinţei.

Criza este foarte mare în special în Fâşia Gaza, unde UNRWA sprijină cu alimente circa un milion de persoane şi gestionează de asemenea 267 de şcoli şi 21 de unităţi medicale.

Comentarii